Liviu Dragnea: Aproximativ 1.800 de hectare de teren agricol, afectate de inundaţii

Aproximativ 1.800 de hectare de teren de agricol au fost afectate de inundaţii, precum şi drumuri, poduri şi podeţe, dar în prezent nu există persoane izolate, a precizat, joi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, în cadrul comandamentului convocat având în vedere avertizările hidrologice emise de Institutul Naţional de Hidrologie „Apele Române”.

„Vreau să aveţi forţe în rezerve care să fie pregătite, atât forţe umane cât şi mijloace de intervenţie. Vreau, de asemenea, (…) să aveţi o colaborare şi o comunicare permanentă cu prefecţii din judeţele limitrofe (…) vreau să vă asiguraţi că toţi primarii respectă obligaţiile legale de a avea constituite şi operaţionalizate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă acolo unde situaţia o impune”, a cerut Liviu Dragnea, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii.

La rândul său, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne a cerut prefecţilor să se organizeze la nivel local un serviciu de permanenţă pentru zonele afectate din judeţ şi a solicitat ISU şi Jandarmeriei să fie pregătite pentru a acţiona acolo unde este necesar.

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat că vineri noaptea, în partea de sud-vest a ţării (Mehedinţi, Caraş) va ploua din nou, estimându-se cantităţi de 10 – 15 litri pe metru pătrat. Duminică noaptea va ploua în partea de sud a ţării, în special în lunca Dunării, anticipându-se cantităţi de 10 – 15 litri pe metru pătrat. Pe 13 – 14 aprilie s-ar putea înregistra din nou cantităţi de precipitaţii în nordul, centrul ţării şi în Moldova. El a adăugat că în momentul de faţă nu există informaţii potrivit cărora ar fi necesară instituirea codului galben pentru zilele respective.

„Cod galben se emite în acest moment din an având în vedere că rezerva de umiditate este în mare parte este de 100%, deci capacitatea de absorbţie a solului este zero. Există încă strat de zăpadă la munte şi temperaturile sunt ridicate. În momentul în care sunt prognoze care arată că vom avea peste 20 – 25 de litri pe metru pătrat pe zone mai întinse, 50 – 60 pe zone restrânse, pentru acea zonă se emite cod galben, aşa cum au fost emise cele două atenţionări”, a mai spus el.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.