EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Măsurile de austeritate din România au crescut probabilitatea de avort spontan

0

Stresul provocat copiilor nenăscuţi în urma măsurilor de austeritate adoptate în România în 2010 a crescut probabilitatea de avort spontan, potrivit unui studiu realizat de două cercetătoare românce, Simona Bejenariu şi Andreea Mitruţ, de la universităţi din străinătate, şi care va fi prezentat joi într-o conferinţă la Royal Economic Society din Londra, relatează cotidianul The Independent.

Stresul provocat fătului ca rezultat al măsurilor de austeritate prin care au fost tăiate veniturile angajaţilor bugetari a crescut probabilitatea de avort indus de stres, constată studiul, intitulat „Economiseşti ceva, pierzi ceva: Consecinţele biologice ale unei reduceri salariale neaşteptate”.

Economistele Simona Bejenariu, de la Universitatea din Goteborg, şi Andreea Mitruţ, de la Universitatea din Uppsala şi Centrul de studii ale muncii din Uppsala au analizat impactul recentelor măsuri de austeritate din România. Reformele anunţate în mai 2010 au inclus tăierea cu 25% a salariilor în întreg sectorul bugetar şi o reducere a alocaţiei pentru copii.

Autoarele au analizat numărul de naşteri înregistrate în România pe o perioadă de trei ani şi au comparat naşterile de copii aflaţi „in utero” în momentul anunţării măsurilor de austeritate cu cele din 2009.

Studiul a scos la iveală că, după 2010, s-au născut cu 4,5% mai puţini băieţi decât în vremuri „normale”. În schimb, aceşti băieţi născuţi vii au fost „mai sănătoşi decât în vremuri normale”.

Simona Bejenariu şi Andreea Mitruţ susţin că rezultatele sugerează un proces de „selecţie indusă” în uter, în sensul că „un şoc semnificativ în timpul gestaţiei acţionează preponderent asupra feţilor fragili de sex masculin”.

Cercetări anterioare au sugerat că feţii de sex masculin au mai puţine şanse să supravieţuiască unei traume severe decât cei de sex feminin.

Conform studiului, copiii născuţi în România după 2010 au avut o probabilitate cu 17% mai mică de a fi subponderali la naştere.

Rata natalităţii a scăzut dramatic în România în urma reducerilor financiare. În februarie 2011, la exact nouă luni de la anunţarea măsurilor de austeritate, numărul naşterilor a scăzut sub 15.000 pentru prima oară din 1956, numărul de naşteri vii fiind de 13.844, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în ţară.

„Efectele Marii Depresiuni ar putea fi ample decât s-a crezut iniţial”, afirmă cele două autoare. „În lumina studiului nostru şi a neliniştii sociale persistente din cauza măsurilor de austeritate în Europa, decidenţii politici ar trebui să ia în considerare faptul că schimbări neaşteptate ale politicilor pot acţiona ca factori de stres suficient de severi, cu consecinţe neaşteptate sau neintenţionate”, avertizează ele.

Publicarea rezultatelor studiului referitor la România coincide cu un val de reforme ale sistemului de asistenţă socială în Marea Britanie, aminteşte The Independent.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.