EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Primul transplant de telocite din România a fost realizat la Institutul „Victor Babeş”

0

Cel dintâi transplant de telocite din România, la animale de laborator cărora li s-a indus infarct de miocard, a fost realizat de o echipă condusă de acad. prof. dr. Laurenţiu Popescu la Institutul „Victor Babeş”, această premieră fiind anunţată joi la Congresul Internaţional având ca temă regenerarea organelor ce se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti.

„Acest transplant este o procedură relativ simplă, unei inimi care a suferit deja un infarct miocardic experimental prin chirurgie s-a transplantat un număr bine definit de telocite. Numărul de telocite a fost livrat ţesutului afectat. Ne extindem cercetările pentru un interval mai mare de timp. Această procedură va continua, vrem să demonstrăm caracteristicile funcţionale ale acestui nou tip celular. Sperăm că vor ajuta la limitarea efectelor distructive pe care infarctul îl are asupra miocardului. Datele preliminare arată că numărul de celule marcat în prealabil este acolo unde a fost livrat prin transplant”, a explicat dr. Gabriel Manole, medic specialist genetică medicală.

Potrivit dr. Manole, acest proces se va desfăşura în mai multe etape. Una dintre următoarele etape este stabilirea modului în care cele două tipuri de celule – stem şi telocite – interacţionează.

„Totul porneşte de la o convingere recentă că subiectul ‘celule stem’ este tratat dogmatic, e vorba de o gândire dogmatică, în sensul că celulele stem pot rezolva regenerarea şi repararea ţesuturilor organelor. Dacă considerăm că celulele stem sunt un medicament, atunci ele trebuie să fie cât mai pure ca să dea rezultate. Celulele stem sunt nişte celule extrem de complexe, ele există în organismul tuturor oamenilor, numai că ele există într-un micromediu, în organismul uman, care este realizat de mai mulţi factori, între care şi de telocite, care înconjoară cu braţele lor celulele stem şi le ocrotesc, dar în acelaşi timp le învaţă şi ce să facă. Şi atunci, ipoteza noastră, care pare să prindă sprijin experimental, este că pentru regenerarea ţesuturilor şi a organelor ar fi de preferat, în loc de celule stem pure, dublă reprezentare celulară în tandem, stem şi telocite. Noi suntem pe cale să facem acest lucru”, a detaliat prof. dr. Laurenţiu Popescu.

Primul transplant experimental cu telocite a fost realizat anul trecut în China.

Vineri şi sâmbătă, va fi organizat Simpozionul Internaţional dedicat Telocitelor, descoperire a echipei de cercetători de la Institutul ‘Victor Babeş’ condusă de acad. Laurenţiu M. Popescu.

„Nu mai reprezintă de foarte multă vreme un secret faptul că medicina regenerativă este medicina viitorului şi dincolo de investiţiile de miliarde de dolari care se fac anual în acest domeniu în ţări precum China sau USA, evenimentul tematic organizat acum la Bucureşti confirmă încă o data că medicina românească, prin cercetarea fundamentală, rămâne pe harta ştiinţifică mondială”, a reliefat prof. dr. Laurenţiu M. Popescu.

La eveniment este prezent şi şeful echipei de specialişti chinezi care a realizat primul transplant experimental cu telocite, profesorul DQ Cai, director, Key Laboratory for Regeneration Medicine, Ji Nan University din Canton (Guangzhou) China.

Experimentul realizat de profesorul DQ Cai este axat strict pe izolarea cardiacă a telocitelor şi transplantul lor în inima post infarct miocardic. Rezultatele acestui transplant au arătat o îmbunătăţire clară a performanţelor inimii bolnave, prin creşterea fracţiei de ejecţie a cordului cu 30%.

La simpozion mai participă cercetători din Japonia, Canada, Germania, Italia, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Spania şi Serbia.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.