Propunerile de procurori făcute de premier nu cred că vor modifica trendul crescător de rezolvare a problemelor în Justiţie, susţine Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, 5 aprilie, că propunerile făcute, până în prezent, de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, pentru funcţiile de procurori şefi nu-i dau motiv să creadă că vor fi schimbări în trendul crescător de rezolvare a problemelor din Justiţie.

„Voi continua să protejez justiţia, fie că vorbim de parchete sau de instanţe, de ingerinţa politicului – sigur, acolo unde pot sau ştiu – şi sper ca trendul bun pe care a început să se mişte activitatea parchetelor, fie că vorbim de Parchetul General, de DIICOT, de DNA, sper deci că acest trend va continua, iar propunerile pe care le-a făcut până în prezent primul-ministru nu-mi dau niciun motiv să cred că vor fi schimbări în trendul crescător de rezolvare a problemelor care ţin de Justiţie”, a spus şeful statului, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a reiterat faptul că definitivarea numirii pe cele 21 de funcţii vacante de procurori din 24, câte trebuie desemnate de preşedinte, trebuie făcută urgent.

„Avem aproape un an de când procurori delegaţi la rândul lor deleagă. Practic, tot sistemul de conducere a Ministerului Public este afectat de o consistentă instabilitate. Am văzut declaraţii ‘dar merge şi aşa’. Eu nu zic că nu merge şi aşa; problema e cât mai merge. Pentru că şi procurorii aceia de dosar – şi vreau să ne înţelegem foarte bine: cei despre care vorbim nu sunt cei care lucrează dosarele. Cel mult şefii de secţii se mai implică atunci când trebuie ajutat un procuror. Cei care lucrează dosarele sunt procurorii fără funcţii, de regulă, sau la nivel de şefi de servicii. Şefii de secţii îi sprijină din când în când, dar oamenii cu dosarul sunt procurorii obişnuiţi pe care nu-i numeşte preşedintele nici la DNA, nici la DIICOT, nici la Parchetul General. Îi desemnează CSM-ul. Dar lipsa unor conduceri stabile pe toate palierele Ministerului Public este riscantă şi decredibilizează sistemul în interiorul lui”, a opinat preşedintele.

Traian Băsescu a precizat că s-a dorit numirea câtorva „funcţii importante”, după care să fie lăsată posibilitatea acestora de a face propuneri către Ministerul Justiţiei.

„Să fie această colaborare pentru cei subordonaţi lor, uneori adjuncţi, ceea ce nu înseamnă că dacă este nevoie nu putem declanşa desemnarea tuturor celor 21 de procurori care trebuie numiţi în funcţii de conducere. Deci este o chestiune în care încercăm o colaborare cu CSM şi în acelaşi timp o colaborare preşedinte – ministru al Justiţiei. Să sperăm că vom putea să atingem acest obiectiv”, a explicat Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a înaintat miercuri Consiliului Superior al Magistraturii propunerile sale pentru funcţiile de procurori şefi.

Într-o scrisoare trimisă miercuri dimineaţă conducerii CSM, Victor Ponta făcea următoarele propuneri: Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Tiberiu Niţu – pentru postul de procuror general, Alina-Mihaela Bica, pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Elena Giorgiana Hosu – ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Cât priveşte calendarul numirilor noilor şefi la parchete, Secţia pentru procurori a CSM a decis miercuri ca intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procurori şefi să aibă loc pe 28, 29, 30 mai, iar transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei se va face pe 3 iunie. După ce va primi avizul CSM, ministrul Justiţiei va înainta propunerile, împreună cu respectivul aviz, preşedintelui Traian Băsescu care are dreptul să accepte respectivele propuneri şi să semneze numirile în funcţii sau poate să le refuze.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.