Strategie de dezvoltare integrată a Deltei, realizată de Banca Mondială

Banca Mondială va realiza o strategie de dezvoltare integrată a Deltei Dunării printr-un proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale care speră ca astfel să identifice mecanismele financiare şi instituţionale pentru ca proiectele importante din diferite zone ale ţării să poată fi finanţate prioritar.

‘Regulamentele care sunt în curs de aprobare la nivel european prevăd anumite instrumente de dezvoltare teritorială, printre care cel de investiţie teritorială integrată (ITI – n.r.). Altfel spus, pe un teritoriu clar delimitat, trebuie făcută o strategie cu un set de proiecte prioritare, urmând să existe astfel posibilitatea ca pe un program operaţional sau mai multe să fie alocată o sumă specială pe această strategie’, a declarat joi  directorul general al Direcţiei de Dezvoltare Regională din Ministerul Dezvoltării Regionale, Teofil Gherca.

Prezent la Tulcea cu prilejul unei vizite efectuată de o echipă de experţi a Băncii Mondiale, acesta a mai spus că fiecare stat membru al UE trebuie să identifice mecanismele instituţionale proprii prin care să implementeze proiectele prioritare ale strategiilor de dezvoltare ale regiunilor.

‘Ministerul este doar un facilitator, iar principalii beneficiari ai acestui proiect sunt Consiliul Judeţean Tulcea şi Consiliul Judeţean Constanţa. Proiectul va fi unul pilot şi sperăm să-l putem implementa şi în alte zone ale ţării care vor întocmi strategii, astfel încât să nu mai mergem pe principiul competiţiei de proiecte, ci să avem proiecte prioritare la nivel naţional pe diferite domenii, negociate şi agreate de managementul programelor, iar gradul de absorbţie a fondurilor europene să crească’, a afirmat directorul general Teofil Gherca.

În timpul întâlnirii de la Tulcea, şeful echipei de experţi a Băncii Mondiale, Tochiaki Keicho, a subliniat importanţa ca strategia să fie realizată de actorii locali.

‘Această strategie nu este una uşoară şi cred că va fi o provocare pentru noi, dar vom face tot ce este posibil ca această zonă să fie dezvoltată nu numai de experţi, ci şi de comunităţile locale’, a menţionat şeful echipei de experţi a Băncii Mondiale, Tochiaki Keicho.

De asemenea, autorităţile şi specialişti ai Institutului Naţional Delta Dunării (INDD) au subliniat necesitatea protejării Rezervaţiei Delta Dunării, în condiţiile în care atât viaţa localnicilor, cât şi turismul depinde de starea habitatelor.

Încă de anul trecut, autorităţile judeţului Tulcea au început demersurile pentru realizarea unei strategii integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, comisarii europeni care au vizitat zona pledând pentru o abordare integrată o politicilor care să protejeze Rezervaţia.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.