Victor Ponta despre propunerile de procurori: Nu cred că cineva e mulţumit, mi-am asumat să sparg acest monopol

Premierul Victor Ponta a afirmat joi seara, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că a avut o singură discuţie cu preşedintele Traian Băsescu privind şefii parchetelor, şi anume dacă se merge ca procedură pe varianta fostului ministru al Justiţiei Mona Pivniceru sau pe procedura legală – primul-ministru propune, CSM avizează şi şeful statului numeşte.

”Am avut o discuţie, despre care am spus şi public, şi lui Crin Antonescu, şi celorlalţi colegi, cu dl Băsescu, înainte de a-mi asuma funcţia de ministru interimar (al Justiţiei – n.r.), referitor la procedură, dacă mergem din nou pe acele proceduri cerute de Comisia Europeană şi încercate de dna Pivniceru sau dacă mergem pe procedura legală – adică eu propun, CSM avizează şi preşedintele numeşte. Asta a fost singura discuţie şi singurul acord pe care l-am avut cu dl Băsescu”, a precizat Victor Ponta.

El a arătat că a folosit rezultatele procedurii aplicate de Mona Pivniceru în propunerea procurorilor. ”Nu cred că e cineva mulţumit cu totul. Eu, dintre cele şase nume, pentru cea mai importantă funcţie ierarhică, cea de procuror general, l-am propus exact pe procurorul Niţu (Tiberiu Niţu – n.r.) care a rezultat din procedura făcută de dna Pivniceru. Iată că folosesc rezultatele acelei proceduri. Cred că era nevoie în acel moment să înţelegem, şi eu am înţeles acest lucru şi am să încerc în continuare să explic publicului, colegilor liberali, că de un an de zile situaţia procurorilor era blocată şi urma să rămână blocată foarte mult timp de acum încolo din cauza unor interese foarte, foarte particulare ale dlui Morar, dnei Macovei şi ale celor din grupul lor, în aşa fel încât de fiecare dată ba nu e bună legea, deşi era legea făcută de dna Macovei, ba nu aveam procedură, după ce am avut şi procedură au respins cele două candidaturi, ba că nu poate să fie şef decât de la DNA, dar eu când propun pe cineva de la DNA dnul Morar nu lasă să accepte propunerea mea – deci era o moşie a dlui Morar, lucru cu care eu nu pot să fiu de acord. Mi-am asumat să sparg acest monopol, înţeleg şi cred că sunt legitime o mare parte din criticile, din supărările colegilor mei, dar nu o să obosesc să le explic ceea ce am avut eu în minte şi sper să reuşesc”, a explicat Ponta.

Premierul a susţinut că ceea ce va conta, în final, este deblocarea situaţiei de la Ministerul Public, rezultatul final fiind conduceri stabile pe termen de trei ani. ”Eu mi-am asumat responsabilitatea de a sparge acest monopol, iar rezultatul este că o să avem în sfârşit nu conduceri interimare, ci conduceri stabile, pe termen de trei ani, la toate unităţile de parchet din conducerea centrală. Cred că rezultatul e cel care contează”, a subliniat ministrul interimar al Justiţiei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.