EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Acţionarii au votat noua conducere la SIF Moldova

1

– Aşteptată cu nerăbdare de toţi actorii pieţei de capital româneşti, prima dintre cele cinci AGA de alegeri pentru un nou mandat la SIF-uri, cea de la SIF Moldova, a surprins pe mai multe planuri: cota cea mai mare de acţionari participanţi la lucrările AGA din istoria SIF-urilor, un număr record de candidaţi (21) pentru cele şapte fotolii de administratori, transmisia on-line a lucrărilor AGA, un ambiţios plan de răscumpărare a propriilor acţiuni şi, nu în ultimul rând, o propunere de modificare a statului societăţii.

 

 • CNVM modifică regulile jocului

Cea de a doua rundă a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) SIF Moldova a reuşit să demareze, pe 5 aprilie, cu un cvorum de 52.9% sub semnul tensiunilor generate de decizia CNVM luată în seara zilei de 4 aprilie de a limita drepturile de vot ale grupului Banca Transilvania şi a celor de la Wood&Co, după ce Comisia a constat că acestea acţionează concertat.

Motivaţia prezentată de Comisie făcea referire la faptul că aceasta ia act de faptul că “grupul de acţionari format din Horia Ciorcilă, Simona Ciorcilă, Maria Mateş, Andrei Dudoiu, Nevenca Doca, Simona Sopon, Luminiţa Runcan, Fondurile BT Invest1, FDI BT Maxim (concertaţi cu Banca Transilvania), împreună cu Wood & Company Financial Services Praga acţionează în mod concertat, deţinând împreună 9,80% din capitalul social al SIF Moldova, depăşind astfel limita de deţinere de 5% din capitalul social”.

În consecinţă, “CNVM a dispus ca SIF Moldova şi Depozitarul Central să suspende drepturile de vot aferente deţinerii de peste 5%, în cazul acţionarilor concertaţi”, urmând ca aceştia, în termen de trei luni de zile, să se încadreze în limita legală de detonare.

Cum până la finalizarea prezenţei acţionarilor la cele două adunări programate pentru 5 aprilie, CNVM nu a venit cu alte precizări, preşedintele SIF Moldova, Costel Ceocea a comunicat acţionarilor decizia Consiliului de Administraţie al SIF Moldova care, reunit în dimineaţa zilei de 5 aprilie într-o şedinţă extraordinară, a stabilit setul de măsuri necesare pentru dispunerile CNVM emise în seara zilei precedente.

De asemenea, acesta a comunicat că AGEA nu poate avea loc datorită faptului că prezenţa era de 44.489%, sub cvorumul necesar de 50%.

În aceste condiţii, principalele obiective vizate a fi supuse aprobării AGEA, programul de răscumpărare de acţiuni proprii şi modificarea actului constitutiv rămân, pentru moment, doar la stadiul de proiect.

 

 • Un nou CA – aceiaşi conducători efectivi

 
Din start, lucrările AGOA au fost blocate de avocatul Mihai Gheorghiu care a ridicat o serie de obiecţii referitoare la modul de alegere a secretariatului de şedinţă.

Contestând legalitatea buletinului de vot referitor la componenţa secretariatului de şedinţă, s-a dezlănţuit un adevărat scandal în care acţionarii s-au întrecut în vocalize şi acuze reciproce. Mai mult, avocatul a solicitat să se consemneze în procesul verbal al şedinţei că se opune întregii proceduri, acuzându-l pe preşedintele SIF Moldova, Costel Ceocea, de comiterea unui abuz.

În replică, reprezentantul departamentului de Control Intern al SIF Moldova, Nicolae Rădulescu, a explicat că procedurile care ţin de desfăşurarea AGA sunt de competenţa Consiliului de Administraţie şi nu pot fi modificate ad-hoc deoarece o parte din acţionari şi-au exprimat deja votul prin corespondenţă.

În final, a fost acceptat compromisul de completare a listei propuse de conducerea SIF Moldova cu propunerile acţionarilor. În urma votului, componenţa secretariatului a rămas în forma propusă de SIF Moldova: Gabriel Lupaşcu, Cătălin Nicolaescu şi Mihaela Puşcaş.

După cum era de aşteptat punctul cel mai fierbinte al ordinei de zi, cel referitor la alegerea noii echipe de administratori a fost şi cel mai tensionat moment al AGOA.

Din lista de 21 de candidaţi, acţionarii au trebuit să aleagă şapte administratori care să formeze noul Consiliu de Administraţie al SIF Moldova. Dintre aceştia, doar cinci candidaţi au reuşit să obţină din primul tur sufragiile a cel puţin 50% din acţionari:

 • preşedintele SIF 2, Costel Ceocea (71,60%)
 • vicepreşedintele SIF 2, Claudiu Doroş (75,12%),
 • preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă (69,11%),
 • directorul general al BT Asset Management, Radu Hanga (67,70%) şi
 • lectorul universitar, Andrei Hrebenciuc (52,86%).

În turul doi al alegerilor au intrat:

 • Mihai Ionescu (48%), director la Deutsche Bank România,
 • directorul general la societăţii Pan Management grup SRL, Radu Octavian Claudiu (45.37),
 • Iancu Catălin-Jianu Dan (45.29%),
 • preşedintele OTP Asset Management şi
 • Mihai Chişu (40,93%) broker la Swiss Capital.

După exprimarea voturilor acţionarilor, componenţa noului CA al SIF Moldova a fost completată cu omul de afaceri Octavian Radu care a obţinut 55,85% şi directorul OTP Asset Management, Cătălin Iancu, care a fost creditat cu 50,33% din voturile exprimate. Noul Consiliu s-a reunit apoi pentru nominalizarea conducătorilor efectivi care au rămas în aceiaşi formulă ca până acum: Costel Ceocea – preşedinte, Claudiu Liviu Doroş – vicepreşedinte.

 • Bătălia dividendelor

Un alt punct spinos pe ordinea de zi a AGOA l-a reprezentat cel al valorii dividendului ce va fi încasat de acţionarii care deţineau acţiuni SIF 2 la data de 22 aprilie 2013.

Valoarea dividendului propus de SIF Moldova, aferent exerciţiului financiar 2011-2012, era de 0,17 lei/acţiune, în timp ce un grup de acţionari avându-i în frunte pe Diana Le Bomin şi fondurile ING au solicitat un dividend brut de 0,24 lei/acţiune.

În urma votului, acţionarii au înclinat balanţa în favoarea grupului Le Bomin – ING, stabilind valoarea dividendului la 0,24 lei/acţiune ceea ce înseamnă un pay-out (rata de distribuire de dividende din profitul net) de 91% din profitul net.

De asemenea, acţionarii au aprobat programul de activitate pentru 2013, politica de investiţii al SIF Moldova precum şi Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs.

Astfel, acţionarii au acceptat ca veniturile totale bugetate ale SIF Moldova pentru anul acesta să se cifreze la 177.482.621 lei, iar cheltuieli totale să fie de 76.245.252 lei. În condiţiile în care societatea se va încadra în aceste limite, profitul brut va fi de 101.237.369 lei, ceea ce echivalează cu un profit net de 86.066.318 lei.

Dănuţ Dudu

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
 1. Newman spune

  Circul maxim la Sif Moldova a fost in culise, unde Doros a incercat sa faca orice ca sa ajunga el presedinte. Nu a incercat prin meritele lui personale, care nu prea exista din moment ce la Bucuresti (unde in ultimele saptamani a mers singur ca sa negocieze cu toate grupurile de actionari, inclusiv Rotaru si Juravle) se lauda cu ce au facut altii din sif. Fiu de securist tot metode de securist aplica…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.