Anchetă în Olanda privind prezenţa cărnii de câine în chiftele

Autorităţile sanitare olandeze doresc să verifice dacă sunt adevărate informaţiile publicate joi de un ziar olandez potrivit cărora un producător de produse din carne din oraşul Amsterdam ar fi importat cadavre de câini din Spania pentru a le folosi în produse pentru hrana animalelor sau chiar pentru chiftele destinate consumului uman, relatează, vineri, cotidianul spaniol ABC.

Un purtător de cuvânt al autorităţii olandeze pentru securitatea consumului (NVWA) a declarat joi că nu cunoaşte rezultatele anchetei în curs de desfăşurare în Spania la care se referea ‘De Telegraaf’. NVWA nu a primit informaţii oficiale în acest sens, însă va încerca să clarifice situaţia prin canalele oficiale.

Citeste si:  Ministrul britanic de interne anunţă o nouă linie dură împotriva imigraţiei

Potrivit ziarului olandez, alarma a fost dată acum un an de proprietara unui refugiu pentru animale din Pontevedra, numită Olga Costa, alertată de dispariţia câinilor. Potrivit acestei versiuni, o întreprindere le plătea proprietarilor pentru a preda mascotele moarte, însă când unul dintre proprietari a dorit să-şi mai vadă o dată mascota pentru că nu fusese prezent în momentul morţii ei, a văzut de la poartă cum animalele erau dezosate.

Garda Civilă de Vigo continuă această investigaţie, după cum au confirmat joi seară surse din cadrul ei. Până în prezent, Garda Civilă s-a axat pe modul în care carnea mascotelor ajungea să fie folosită la fabricarea hranei pentru animale.

Citeste si:  Preţul cărnii de porc şi de pasăre nu va creşte la producători

În Olanda, importatorul ar fi fost un producător de produse din carne din Amsterdam, recent decedat, care fabrica alimente pentru animale, însă care ar fi putut utiliza în mod ilegal carnea de câine amestecând-o în preparate alimentare destinate oamenilor.

În orice caz, NVWA afirmă că nu a detectat carne de câine, iar de la izbucnirea scandalului privind carnea de cal a intensificat analizele privind produsele alimentare.

Comisia Europeană şi Consiliul au convenit realizarea unei serii de analize de ADN în cazul produselor din carne, pentru a se exclude prezenţa unor produse neadecvate.

Citeste si:  Ministerul Sănătăţii atenţionează asupra riscului mare de îmbolnăviri de trichineloză

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Melc spune

    Bine ati face daca i-ati lua si pe ai nostrii

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata