EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,44 RON
(0%)
GBP
5,40 RON
(0%)
CHF
4,57 RON
(+0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0%)
BYN
1,85 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,90 RON
(-0%)
JPY
0,04 RON
(-0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Autorităţile anchetează evenimentele care au dus la închiderea Cyprus Popular Bank

Banca Centrală a Ciprului a anunţat luni că va extinde ancheta referitoare la criza bancară în urma căreia Cyprus Popular Bank, a trebuit să fie închisă în schimbul programului de asistenţă financiară, transmite Reuters.

O comisie de anchetă compusă din trei membri a demarat joi investigaţia asupra persoanelor responsabile pentru aducerea economiei cipriote în pragul colapsului. Comisia va analiza achiziţiile de obligaţiuni greceşti de către primele două bănci cipriote, Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank, care ulterior au suferit pierderi estimate la 4,5 miliarde de euro atunci când Uniunea Europeană a decis o restructurare de 75% a datoriilor Greciei. De asemenea, comisia va investiga acţiunile sau scăpările oficialilor Băncii Centrale în legătură cu extinderea grupului bancar Bank of Cyprus pe pieţele din Rusia şi România.

Panicos Demetriades, guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului, a anunţat luni că investigaţia se va concentra acum pe situaţia Cyprus Popular Bank. ‘Ancheta va fi finalizată în câteva săptămâni’, a afirmat Panicos Demetriades în Parlamentul Ciprului,

În schimbul pachetului de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro, Ciprul s-a angajat să reducă cheltuielile, să majoreze taxele şi să revizuiască drastic mărimea sectorului său bancar. Planul prevede închiderea Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă cipriotă, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei ‘good bank’, cu active viabile.

Depozitele de peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde 37,5% în bani ce vor fi convertiţi în acţiuni bancare, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă de Banca Centrală a Ciprului. Într-a doua etapă, deponenţii ar putea pierde încă până la 22,5%, în funcţie de ceea ce experţii stabilesc că este necesar de făcut pentru a sprijini rezervele băncii. Experţii vor avea la dispoziţie în acest sens 90 de zile.

Ambele bănci au înregistrat pierderi masive în urma participării la schimbul voluntar de obligaţiuni din Grecia, care a avut ca rezultat ştergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 de miliarde de euro a statului elen.

Conform pachetului de asistenţă financiară, deficitul bugetar al Ciprului ar urma să ajungă la 2,4% din PIB anul acesta, iar deficitul bugetar primar va creşte la 4,25% din PIB în 2014. Aceste ţinte implică faptul că reprezentanţii UE, BCE şi FMI se aşteaptă la un declin al economiei cipriote de aproape 8% în 2013 şi de 3% în 2014, urmând să înregistreze o creştere de aproximativ 1% în 2015 şi 2016.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata