Chişinău: Societatea civilă cere pedepsirea vinovaţilor din aprilie 2009; ministrul de interne îşi cere scuze

Mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului de la Chişinău au protestat duminică, 7 aprilie, pentru faptul că poliţiştii care au torturat protestatari în urma protestelor din 7 aprilie 2009 nu au fost pedepsiţi. În acelaşi timp, ministrul afacerilor interne, Dorin Recean a lansat un apel către societate în care îşi cere scuze pentru acţiunile poliţiei de acum patru ani.

Reprezentanţii câtorva organizaţii au organizat un marş de protest prin faţa mai multor instituţii de drept precum comisariate de poliţie, instanţe de judecată, Ministerul de Interne şi Procuratura Generală pentru a determina autorităţile să-i identifice pe toţi cei care se fac vinovaţi de maltratarea şi torturarea sutelor de oameni în timpul evenimentelor din aprilie 2009.

Pe peretele Comisariatului General de Poliţie aceştia au lipit o placă improvizată cu mesajul ‘Aici continuă să activeze persoane care au torturat în aprilie 2009’.

‘Vrem ca persoanele vinovate să fie pedepsite şi cel puţin date afară din organele de interne, altfel va răspunde clasa politică’, a declarat unul din activiştii organizaţiei Hyde Park, Oleg Brega, care a avut şi el de suferit în urma protestelor din aprilie 2009.

În acelaşi timp, ministrul de interne Dorin Recean a plasat pe pagina oficială a Ministerului un apel în care îşi cere scuze de la populaţie pentru acţiunile poliţiei din aprilie 2009. ‘Luna aprilie a anului 2009 a fost o lună neagră pentru Poliţia Republicii Moldova, o lună în care poliţia a fost în slujba unui interes îngust şi contra propriului popor. În numele Ministerului Afacerilor Interne, îmi cer scuze de la cetăţenii Republicii Moldova pentru comportamentul poliţiei în 2009, pentru faptul că unii poliţişti au preferat să asculte ordine politice ce contravin legilor Republicii Moldova şi drepturilor omului’, se spune în apel.

Duminică seara aproximativ 200 de reprezentanţi ai Partidului Liberal au organizat o acţiune de comemorare la care au scris din lumânări cuvântul ‘libertate’ şi au depus flori la locul unde se presupune că a fost omorât de poliţişti tânărul Valeriu Boboc. Manifestanţii au condamnat faptul că nici după patru ani nu s-a făcut lumină în acest caz.

‘La patru ani în mod normal toate ar fi trebui să fie rezolvate în ceea ce priveşte dosarul 7 aprilie, dar lucrurile nu sunt aşa cum ne-am fi aşteptat. Ori, 7 aprilie ar fi trebuit să rămână în istoria Republicii Moldova ca o zi luminoasă, în care tinerii s-au ridicat pentru a-şi apăra viitorul, un viitor în sânul familiei europene. Din păcate, până când nu se face dreptate, 7 aprilie rămâne o zi întunecată în istoria noastră’, a declarat primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

‘7 aprilie este, pe de o parte, o zi de comemorare a jertfelor, iar pe de altă parte este ziua libertăţii, când am scăpat de regimul comunist’, consideră Constantin, un tânăr care a participat la evenimentele de acum patru ani.

La 7 aprilie 2009, în urma alegerilor parlamentare câştigate de comunişti, câteva zeci de mii de tineri s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar în scurt timp, mitingul paşnic s-a transformat în violenţe. O parte dintre participanţi au atacat sediile preşedinţiei şi parlamentului, i-au atacat cu pietre pe poliţişti, iar ulterior parlamentul a fost devastat, unele birouri au fost incendiate şi poliţia practic nu a opus rezistenţă. Poliţia a intervenit în forţă abia noaptea, când în centrul Chişinăului mai erau câteva zeci de persoane. Ulterior sute de tineri au fost arestaţi, acuzând mai târziu că au fost maltrataţi de poliţie, iar un tânăr a decedat în urma bătăilor.

Procuratura Generală a anunţat că din cele peste 70 de cauze penale pornite împotriva celor care au maltratat protestatarii, au fost condamnaţi 14 poliţişti. Politicienii şi autorităţile de la Chişinău critică faptul că până acum nu s-a făcut lumină în privinţa acestor proteste care au condus la distrugerea sediilor parlamentului şi preşedinţiei, care nu au fost reparate nici până astăzi. Unii susţin că adevărul nu va fi aflat niciodată.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.