Hunedoara: Nouă persoane au fost reţinute în dosarul reţetelor false eliberate pentru cancer

Nouă persoane au fost reţinute sâmbătă în dosarul reţetelor false eliberate pentru tratamentul bolnavilor de cancer, între învinuiţi numărându-se doi medici oncologi de la Spitalul Judeţean Deva şi reprezentanta unui lanţ de farmacii din municipiul Hunedoara, potrivit anchetatorilor.

În sarcina învinuiţilor s-au reţinut comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, cele nouă persoane urmând să fie prezentate sâmbătă în faţa unei instanţe de la Tribunalul Hunedoara cu propunere de arestare preventivă.

O grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi soţul acesteia, învinuiţi că au ajutat gruparea prin faptul că ar fi anunţat că telefoanele suspecţilor sunt ascultate, au primit interdicţia de a părăsi ţara.

Peste 30 de persoane au fost aduse vineri la sediul DIICOT Hunedoara, din Deva, pentru audieri, acestea finalizându-se după mai bine de 12 ore.

Printre persoanele care au fost audiate se numără medici de la secţia de oncologie, farmacişti, asistenţi de farmacie, ancheta fiind realizată de procurorii DIICOT Hunedoara şi poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba.

‘Au fost efectuate 16 percheziţii, dintre care patru la sediile unor unităţi farmaceutice de pe raza municipiilor Hunedoara şi Deva, şi la două cabinete medicale din cadrul secţiei de oncologie a Spitalului Judeţean Hunedoara-Deva. S-au ridicat circa 35 de persoane, învinuiţi şi făptuitori, membri ai grupării infracţionale sau persoane care au sprijinit gruparea infracţională’, declara, vineri, şeful BCOO Alba, comisarul şef Traian Berbeceanu.

El a arătat că membrii grupării sunt învinuiţi de comiterea infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat, cu scop de înşelăciune în dauna Casei de Asigurări de Sănătate, infracţiuni de spălare de bani, evaziune fiscală şi delapidare.

‘La acest moment a fost stabilit un prejudiciu de circa 3 milioane de lei, însă cercetările vor fi extinse. Din indiciile pe care le avem până în acest moment, prejudiciul total se ridică de circa 11 milioane lei’, a precizat şeful BCCO.

Potrivit acestuia, prejudiciul a fost creat pe mai multe paliere. Astfel, medicii prescriau, în fals, reţete pentru medicamente oncologice sau medicamente de suport, care erau duse la farmacii şi apoi decontate la Casa de Sănătate, banii fiind însuşiţi în acest fel.

În paralel, erau folosite facturi de aprovizionare false pentru diferite tipuri de medicamente sau facturi false pentru servicii prestate în mod nereal.

Printre persoanele care se află la audieri a putut fi recunoscută consilierul local din Hunedoara, Tatiana Făgădar (PC), împreună cu soţul ei, cei doi susţinând că sunt nevinovaţi.

Potrivit unui comunicat al IGPR, investigaţiile în acest caz au durat un an de zile, iar faptele medicilor au avut loc în perioada ianuarie 2010-31 martie 2012. Cei doi medici implicaţi în dosar ar fi completat, în fals, câteva sute de reţete pentru bolnavi, după care le-au predat către trei societăţi comerciale din municipiile Hunedoara şi Deva ce deţineau farmacii. Aceste reţete au fost depuse, ulterior, spre decontare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, încasându-se, astfel, prin înşelăciune, importante sume de bani.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.