Martin Schulz pledează pentru relansarea Uniunii pentru Mediterana

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a făcut duminică, 7 aprilie,  la Marsilia un apel pentru relansarea Uniunii pentru Mediterana, cu ocazia unui summit al preşedinţilor parlamentelor din Uniune, transmite AFP.

Acest summit este prima reuniune la nivel înalt după cea a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea pentru Mediterana, care a avut loc la Paris în 2008, precum şi prima reuniune politică regională după primăvara arabă.

Într-o declaraţie comună, adoptată duminică, se precizează că există „voinţa de a aprofunda cooperarea între ţările UE şi cele din nordul Africii”. Martin Schulz a apreciat că această întâlnire a preşedinţilor unor parlamente liber alese a fost un „enorm progres”, reamintind că la naşterea Uniunii pentru Mediterana, anumite state membre erau conduse de dictatori.

În prezent, Uniunea pentru Mediterana numără 43 de state membre, printre care ţările Uniunii Europene, Turcia, Israel şi ţările arabe riverane Mării Mediterane. Iniţiativa vrea să dea un nou suflu cooperării euro-mediteraneene lansate în 1995 la Barcelona.

Totuşi, nu a putut depăşi blocajele create de conflictul israeliano-palestinian, activităţile sale fiind îngheţate după ofensiva israeliană din Gaza de la sfârşitul lui 2008. Ulterior, a fost nevoie de un an şi jumătate pentru alegerea unui secretar general asistat de şase adjuncţi. În 2010, conflictul israeliano-palestinian a provocat amânarea în două reprize a reuniunii liderilor Uniunii pentru Mediterana. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.