Portugalia: primul ministru anunţă reduceri severe ale cheltuielilor

Primul ministru portughez Pedro Passos Coelho a anunţat duminică reduceri severe ale cheltuielilor publice după decizia Curţii Constituţionale de a respinge mai multe măsuri de austeritate incluse în bugetul de stat pe 2013, informează AFP.

Într-o nouă declaraţie solemnă către naţiune, şeful guvernului a subliniat că nu vor exista noi creşteri de impozite, dar vor fi luate măsuri pentru a stopa „cheltuielile publice în domeniile securităţii sociale, sănătăţii şi educaţiei”.

Curtea Constituţională a considerat vineri discriminatorie şi, prin urmare, contrară Constituţiei eliminarea celui de-al 14-lea salariu plătit funcţionarilor publici şi pensionarilor, precum şi o reducere a alocaţiilor de şomaj şi boală. Această decizie a lipsit guvernul de economii de la 900 milioane până la 1,3 miliarde de euro, potrivit estimărilor.

Verdictul Curţii va avea „consecinţe serioase pentru ţară”, a declarat Passos Coelho, subliniind în special că el complică atingerea obiectivelor bugetare stabilite de „troică” /UE-FMI-BCE/, reprezentând creditorii Portugaliei, care beneficiază din mai 2011 de un plan de salvare de 78 miliarde de euro.

Passos Coelho, care s-a exprimat pentru prima dată după verdictul Curţii Constituţionale, a estimat de asemenea că poziţia Portugaliei este acum „mai fragilă” faţă de aceşti creditori. O situaţie cu atât mai regretabilă, potrivit primului ministru, când ţara doreşte să negocieze de săptămâna viitoare, la o reuniune la Dublin a miniştrilor de finanţe din zona euro, extinderea termenului de rambursare a împrumuturilor acordate.

Primul ministru a subliniat de asemenea că acum Portugalia nu mai este asigurată să primească de la creditorii ei o nouă tranşă de ajutor, în cadrul împrumutului global de 78 de miliarde, aşa cum a fost prevăzut după ultima lor examinare a conturilor ţării, încheiată la începutul lunii martie.

În acest context, potrivit lui Passos Coelho, iese din discuţie „cererea unui nou plan de salvare”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.