Putin: Rusia va restructura creditul acordat Ciprului

Rusia a acceptat să restructureze împrumutul de 2,5 miliarde de euro acordat Ciprului în anul 2011, în ideea de a ajuta Ciprul să-şi rezolve criza financiară, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, transmite RIA Novosti.

‘Ne aducem propria contribuţie la soluţionarea crizei din Cipru’, a declarat luni Putin la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel. ‘La cererea Comisiei Europene, am decis să restructurăm această datorie’, a adăugat Putin, fără a oferi alte detalii.

În cursul unor discuţii care au avut loc la Moscova la finele lunii martie, ministrul cipriot de finanţe de atunci, Michalis Sarris, a cerut prelungirea cu cinci ani a actualei linii de credit de 2,5 miliarde de euro, precum şi reducerea dobânzii până la 2,5% de la 4,5%, însă oficialii ruşi au subliniat că vor lua o decizie numai după ce Nicosia va ajunge la un acord definitiv privind planul de salvare european. Atunci, ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, a estimat că restructurarea dorită de Cipru ar fi echivalentă cu o ştergere a 10% din împrumutul acordat de Rusia.

Cipru, ţară responsabilă pentru 0,2% din economia zonei euro, a fost forţată să impună pierderi fără precedent deponenţilor bancari în schimbul unui program de asistenţă financiară în valoare de 10 miliarde de euro.

Vladimir Putin, care anterior a apreciat că planul de a taxa deponenţii bancari este ‘incorect, neprofesional şi periculos’, şi-a exprimat luni speranţa că soluţia din Cipru nu va fi folosită din nou în cazul altor ţări din zona euro care se confruntă cu crize ale datoriilor suverane şi de lichidităţi bancare.

Potrivit Moody’s Investors Service, companiile şi persoanele fizice din Rusia au 31 de miliarde de dolari în băncile din Cipru.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.