SUA: rata şomajului a scăzut la 7,6% în luna martie

Rata şomajului în SUA a scăzut cu 0,1% luna martie, chiar dacă luna trecută economia americană a creat doar 88.000 de locuri de muncă, cel mai mic număr din ultimele nouă luni, arată cifrele oficiale publicate vineri de guvernul american, transmit AFP şi Reuters.

Departamentul american al Muncii a informat că luna trecută rata şomajului a scăzut până la 7,6%, de la 7,7% în luna aprilie. Chiar dacă este vorba de cea mai scăzută rată a şomajului din ultimii patru ani, scăderea se datorează în principal faptului că un număr mare de persoane au încetat să caute un loc de muncă.

Citeste si:  Un bulgar a încercat să jefuiască o bancă înarmat cu o sabie de samurai

În schimb, numărul locurilor de muncă create de economia americană a scăzut la 88.000 în martie de la 268.000 de noi locuri de muncă create în luna februarie. Este cel mai mic număr înregistrat după luna iunie 2012 şi mult sub estimările analiştilor care se aşteptau ca economia americană să creeze 192.000 de locuri de muncă.

‘Atunci când numărul locurilor de muncă create scade sub 100.000 trebuie să începi să-ţi faci griji’, a declarat Paul Dales, economist la Capital Economics.

Încetinirea ritmului de creare de noi locuri de muncă ar putea să-i facă pe conducătorii Rezervei Federale mai încrezători cu privire la continuarea măsurilor de stimulare a economiei. Preşedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat anterior că piaţa muncii trebuie să arate o îmbunătăţire semnificativă înainte de relaxarea măsurilor de stimulare.

Citeste si:  Rata şomajului în Bulgaria a urcat la 10,2% în trimestrul trei din 2011

Separat, Departamentul Comerţului a anunţat că deficitul SUA a înregistrat o scădere surprinzătoare în luna februarie, în condiţiile în care importurile de petrol au atins cel mai scăzut nivel de după luna martie 1996. Deficitul comercial al SUA a coborât până la 43 miliarde de dolari în luna februarie, de la 44,5 miliarde de dolari în luna ianuarie. Cifrele oficiale contrazic estimările analiştilor care se aşteptau la o uşoară creştere a deficitului comercial al SUA până la 44,7 miliarde de dolari. Achiziţiile de petrol din străinătate, responsabile pentru 10% din totalul bunurilor importate de SUA, au scăzut cu 5,6% până la 23,6 miliarde de dolari. În schimb, exporturile americane au crescut cu 0,8% în luna februarie până la 186 miliarde de dolari.

Citeste si:  Ministrul Economiei: Gazprom Neft intenţionează să deschidă 150 de staţii de alimentare în România

Economiştii se aşteaptă ca în acest an deficitul SUA să fie mai mic faţă de nivelul de 539,5 miliarde de dolari înregistrat în 2012, unul dintre motive fiind şi creşterea exporturilor energetice ale SUA.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close