EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Vosganian: Suntem în situaţia în care trebuie să găsim o soluţie nouă pentru Oltchim

0

Oltchim are nevoie în prezent de 15 milioane euro pentru a lua materia primă de la poartă şi a o prelucra, a declarat sâmbătă, 6 aprilie, la Antena 3, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, precizând că până săptămâna viitoare încearcă să găsească o formulă pentru a scoate combinatul din situaţia actuală.

‘Combinatul este într-o formă bună. Instalaţiile sunt performante şi combinatul este competitiv. Chestiunea este că managementul a fost defectuos, s-a cumpărat prea scump, s-a vândut prea ieftin şi s-au acumulat datorii. Există potenţial de pornire. Am restabilit relaţia cu partenerii comerciali, există materie primă şi piaţă. Până când o să folosim Arpechim avem nevoie de două luni de respiro. Problema este că ne mai trebuie 15 milioane euro să luăm materia primă de la poarta fabricii şi să o prelucrăm. Pentru aceşti 15 milioane euro, Comisia Europeană ezită să ne acorde ajutor de stat. Până acum nu avem o decizie finală, dar a avertizat că, faptul că s-a luat energie electrică fără contraprestaţie financiară, a fost deja o formă de ajutor de stat. Guvernul evită să folosească ajutorul de stat ilegal, băncile nu vor să se mai implice, pentru că deja şi-au prins mâna în uşă până acum. Numai BCR are de luat 80 milioane de euro. Suntem în situaţia în care trebuie să găsim o soluţie nouă. În aceste zile căutăm formule de resurse interne, prin leasing, prin factoring. Până săptămâna viitoare încerc să găsesc o formulă care să scoată Oltchim din această situaţie, care este dramatică şi nedreaptă’, a explicat Vosganian.

În legătură cu salariile angajaţilor, acesta a precizat că pe 15 aprilie se vor plăti salariile din urmă, dar şi câteva salarii compensatorii pentru persoanele disponibilizate.

‘Dacă două luni combinatul merge cu peste 50 la sută capacitate, ceea ce s-ar face cu aceşti 15 milioane de euro, putem porni câteva linii şi de la Arpechim şi astfel să facem combinatul tentant pentru privatizare. Ar fi o experienţă cu totul interesantă şi ar arăta că am învăţat ceva în aceşti 20 de ani, dacă vom reuşi să repornim Oltchim’, a menţionat Vosganian.

Ministrul Economiei a afirmat, pe de altă parte, că raportul administratorului judiciar a fost solicitat de DNA Vâlcea şi DNA Argeş.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.