Cum influenţează memoria cele mai utilizate pesticide din lume?

În ultimele două luni, au apărut noi cercetări care asociază pesticidele alimentare cu patru probleme diferite de sănătate. Aceste descoperiri, întemeiate pe baza unor rezultate anterioare, indică faptul că expunerea la pesticide duce la apariţia mai multor efecte adverse, subliniind încă o dată importanţa consumului de alimente organice, relatează Wakeup-world.com

 

1.      Un pesticid obişnuit poate stimula creşterea unor bacterii intestinale periculoase

Roundup este unul din cele mai frecvente pesticide utilizate pe recoltele de porumb şi de soia, care acoperă o foarte mare parte din alimentaţia găinilor. Un studiu publicat recent a descoperit că glicosidele, ingredientul activ din Roundup, determină moartea bacteriilor sănătoase din intestinul animalelor, însă nu au acelaşi efect şi asupra bacteriilor care dezvoltă diferite boli.

Oamenii de ştiinţă din cadrul acestui studiu explică faptul că, de cele mai multe ori, creşterea tulpinilor care declanşează tot felul de boli este împiedicată de bacteriile intestinale sănătoase. De aceea, reducerea numărului de microbi sănătoşi poate stimula creşterea numărului de bacterii ce provoacă botulism, intoxicare alimentară şi alte infecţii, prin potenţarea microbilor periculoşi.

Citeste si:  Dinu Patriciu, de la bal la spital de ziua lui

Autorii au emis o ipoteză potrivit căreia acest efect ar putea fi asociat cu o creştere a incidenţei botulismului.

Această perturbare în populaţia microbilor intestinali nu afectează numai animalele care consumă furajele ce provin de la recoltele crescute cu Roundup, ci afectează în acelaşi timp şi oamenii care mănâncă animalele “contaminate”.

 

2.      Expunerea la un nivel redus de organofosfaţi provoacă leziuni cerebrale permanente

Organofosfaţii sunt cele mai utilizate pesticide din lume. Cercetătorii menţionează faptul că expunerea la un nivel destul de redus de organofosfaţi poate provoca deficite permanente la nivelul memoriei, în procesarea informaţiei şi în alte funcţii cognitive, cum ar fi limbajul. În loc să se concentreze asupra unui singur studiu, cercetătorii au analizat toate studiile realizate cu privire la pesticide în ultimii 20 de ani. Descoperirile au arătat o “corelaţie semnificativă” între aceste pesticide şi o cogniţie afectată.

Aceste rezultate sunt importante deoarece, deşi nivelurile ridicate de toxicitate ale organofosfaţilor sunt bine cunoscute, efectele expunerii la un nivel redus de organofosfaţi nu a fost încă bine stabilite.

Citeste si:  Procurorii au clasat dosarul privind decesul Mădălinei Manole

 

3.      Pesticidele pot creşte riscul de dezvoltare a cancerului la prostată

Pe lângă expunerea la pesticide prin intermediul alimentelor, oamenii pot de asemenea să fie expuşi la aceste substanţe chimice în urma inhalării, în urma contactului cu pielea şi prin contaminarea apei subterane. Evidenţiind acest tip de expunere, o investigaţie recentă, numită Studiul Sănătăţii Agricole, a monitorizat 54.000 de persoane care au utilizat pesticide în recoltele lor.

În decursul a 14 ani, peste 1900 dintre ei au fost diagnosticaţi cu cancer la prostată, iar 919 cazuri erau agresive. Din cele 48 de pesticide implicate în colecţia de date, patru au prezentat o corelaţie puternică cu o formă agresivă a cancerului la prostată. Aceste pesticide erau fie organocloruri sau organofosfaţi. Majoritatea organoclorurilor au fost interzise în multe ţări din cauza asocierii lor cu dezvoltarea cancerului.

 

4.      Pesticidele sunt asociate cu boala Parkinson

Ken Cook, preşedinte al Grupului de Muncă Ecologică, avertizează adesea că, în cazul unor pesticide care au fost la un moment dat considerate a fi complet sigure, efectele reale au fost identificate mai târziu, dovedindu-se a fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea umană.

Citeste si:  Robert Mugabe suferă de un cancer de prostată care i-ar putea cauza moartea până în 2013

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles au descoperit o asociere între boala Parkinson şi expunerea la benomil, un fungicid care a fost utilizat timp de mai multe decenii la o gamă largă de fructe şi legume, înainte ca folosirea sa să fie interzisă în 2001. Părţi ale studiului au presupus realizarea unor teste de laborator asupra alimentelor şi a animalelor şi au descoperit că benonilul poate provoca schimbări în celulele nervilor care duc la dezvoltarea bolii Parkinson.

Mai mult, atunci când a fost analizată starea de sănătate a peste 1000 de persoane, s-a descoperit că cei care au trăit sau au muncit la o distanţă de 500 de metri de zonele în care s-au folosit la un moment dat fungicide aveau un risc cu 200% mai mare de dezvoltare a acestei boli.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata