EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Economia britanică rămâne marcată de thatcherism

Fostul premier britanic Margaret Thatcher, care a încetat luni din viaţă, şi-a pus o amprentă de neşters pe economia britanică, iar strategia tuturor succesorilor săi, laburişti sau conservatori, a fost judecată în raport cu moştenirea sa copleşitoare, comentează AFP.

Actualul premier, conservatorul David Cameron, nu face excepţie. Politica sa economică, marcată de un plan de rigoare drastică, face obiectul unei întrebări recurente în presă: va avea asupra ţării efecte tot atât de radicale precum cea promovată de Margaret Thatcher?

Predecesorul său laburist Tony Blair, la putere între 1997 şi 2007, a fost clasat, şi el, printre moştenitorii ‘Doamnei de Fier’, în măsura în care şi-a asumat marile orientări ale ‘revoluţiei conservatoare’ precum dereglementarea serviciilor financiare sau privatizarea sectorului public.

Promotor al Noului Laburism (New Labour), Tony Blair şi-a deplasat partidul spre centru-dreapta, apropiindu-l de ideologia conservatorilor (Conservative Party, Tory Party sau Tories) lui Margaret Thatcher. El şi-a atras, de altfel, porecla ‘Tory Blair’, chiar dacă s-a delimitat de aceasta redând mijloace unor sectoare precum sănătatea şi educaţia.

‘Indiferent dacă o iubim sau nu pe doamna Thatcher, ea a schimbat economia britanică pentru totdeauna. Ea a schimbat, de asemenea, felul în care britanicii se gândesc la bani, la capitalism şi la întreprindere. Atât Cameron, cât şi Blair au moştenit ceva de la ea’, a explicat, pentru AFP, Tony Travers, profesor la London School of Economics.

‘Suntem cu toţii copii ai lui Thatcher’, estima Daily Telegraph, apropiat de conservatori. Părerea este împărtăşită de The Guardian (centru-stânga), potrivit căruia ‘Marea Britanie este mai thatcheriană decât în anii 1980’.

Aceasta explică fără îndoială de ce tăierile bugetare ale coaliţiei aflate la putere, mai severe decât în anii Thatcher, nu au suscitat, cel puţin în acest stadiu, revolta populară pe care ar fi provocat-o probabil în altă parte a Europei, comentează sursa citată.

Exprimându-şi admiraţia pentru Margaret Thatcher, pe care o primise în Downing Street la scurt timp după preluarea funcţiei în mai 2010, David Cameron afirmă că încarnează un ‘conservatorism milos’. Un mod de a se delimita de aspectele mai controversate ale thatcherismului, în contextul în care conduce o coaliţie cu centriştii Partidului Liberal Democrat.

Totuşi, spune că şi el vrea să transforme ţara în mod radical prin conceptul său de ‘Big Society’, care vizează transferarea cât mai multor competenţe ale statului către societatea civilă, chemată să-şi ia în mod direct destinul în braţe. David Cameron a promis, de asemenea, să relanseze privatizările sau să revizuiască întregul sistem de finanţare a universităţilor. În domeniul social, guvernul său aplică reforme care ating codul muncii, fără echivalent din era Thatcher.

Personalitate a anilor 1980-1990, fostul ministru conservator Michael Portillo a salutat o voinţă reformatoare şi un program economic ‘cel puţin tot atât de ambiţios’ ca acela al lui Margaret Thatcher. Tony Travers nuanţează: ‘partizanii lui Cameron ar dori să creadă că el acţionează ca doamna Thatcher, însă este un personaj mai tânăr şi mai modern, care evoluează într-o epocă diferită’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata