Legea electorală: Parlamentul ungar anulează controversata înregistrare obligatorie

Parlamentul ungar a aprobat, luni, 8 aprilie, un amendament la legea electorală prin care se elimină controversata înregistrare obligatorie a votanţilor înainte de alegeri, o dispoziţie care fusese anulată de Curtea Constituţională, informează EFE.

În cadrul şedinţei, transmisă în direct, parlamentarii – peste două treimi aparţinând Fidesz – au adoptat, de asemenea, dispoziţiile privind interzicerea realizării de campanii electorale la televiziunile private, precum şi prevederile referitoare la anularea zilelor de reflecţie dinaintea zilei votului.

La sfârşitul lunii decembrie, Curtea Constituţională a anulat o serie de prevederi ale acestei legi, fapt pentru care parlamentul a trebuit să aprobe modificările corespunzătoare.

Opoziţia a criticat guvernul pentru că a prezentat, luni, modificările fără a se consulta cu alte forţe politice, iar parlamentarii socialişti au decis să nu participe la votul din această zi.

Un alt controversat amendament aprobat luni stabileşte că nu se pot da publicităţii listele referitoare la cetăţenii ungari care trăiesc în străinătate. Aceştia au obligaţia de a se înregistra. Potrivit partidului social-democrat DK, această dispoziţie deschide posibilitatea ‘manipulării rezultatelor’, pentru că nu permite măsuri de control precum verificarea voturilor emise.

Prevederea referitoare la înregistrarea obligatorie, abolită luni, a fost criticată atât de partidele de opoziţie, cât şi de Uniunea Europeană, care au considerat că limita dreptul la vot şi promova protecţionismul.

Au fost criticate şi alte prevederi ale legii electorale, precum modificările aduse circumscripţiilor, care, potrivit experţilor, au vizat favorizarea ponderii electorale a Fidesz.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.