Senat: Reprezentanţii societăţii civile în CSM nu vor avea statut de demnitar

Senatorii şi-au menţinut, luni, 8 aprilie, decizia ca reprezentanţii societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să nu aibă calitatea de demnitar.

Plenul Senatului a reexaminat, la cererea preşedintelui, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 23/2012 pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi pentru prorogarea unor termene prevăzute în Legea 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei.

În forma iniţială a legii trimisă spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu, senatorii formulaseră un articol potrivit căruia numai judecătorii şi procurorii care fac parte din CSM au calitatea de demnitar, acest aspect fiind însă criticat de preşedinte, care a considerat că ar fi trebuit menţinut în lege articolul potrivit căruia ‘membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar’.

‘Apreciem că statutul de demnitar nu derivă din calitatea de judecător sau procuror, ci din atribuţiile şi responsabilităţile specifice calităţii de membru al CSM. Astfel, se impune ca toţi membrii CSM să aibă acelaşi statut’, a arătat Traian Băsescu în cererea de reexaminare.

Proiectul de lege a fost dezbătut de Senat în calitate de Cameră decizională, fiind adoptat cu 95 de voturi pentru, un vot împotrivă şi opt abţineri.

De asemenea, şi raportul întocmit de senatorii jurişti a fost adoptat de plenul Senatului cu 93 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi trei abţineri.

Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a criticat de la tribuna Senatului rezultatul votului, afirmând că acesta a fost acordat fără întrunirea cvorumului necesar – legea având caracter organic.

Rădulescu a solicitat, după exprimarea votului, retrimiterea proiectului de lege la comisie. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat însă închisă sesiunea de dezbatere şi vot pe proiectele legislative.

Astfel, senatorul democrat-liberal a afirmat, la finalul şedinţei de plen, că în situaţia în care votul dat de plenul Senatului la proiectul de lege va fi considerat valid, grupul PDL va contesta proiectul la Curtea Constituţională.

‘Statutul magistraţilor, aşa cum a venit el înapoi pentru reexaminare la Senat, a fost astăzi dezbătut cu multe vicii de procedură. Practic, cererea de reexaminare a fost respinsă, dar s-a introdus prin amendamente care nu mai puteau fi constituţional, în această fază, introduse. Pe de altă parte, se poate vedea cu ochiul liber că majoritatea guvernamentală nu s-a mobilizat şi au fost chiar şi tras de păr votul – 93 de voturi pentru, faţă de 95 cât ar fi trebuit. Nu aveau cum, peste zece secunde, să fie 95 de la 93. Deci, legea în mod corect nu a fost adoptată, lucru care o expune, în mod evident, atacului la Curtea Constituţională, iar grupul PDL va face acest lucru’, a spus Rădulescu.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.