Wikileaks: În anul 1974 ar fi fost pusă la cale asasinarea lui Ceauşescu

În România anului 1974 s-ar fi pus la cale asasinarea lui Nicolae Ceauşescu, relevă Wikileaks, luni, reluând o telegramă clasificată trimisă la 23 mai 1974 de Ambasada SUA la Bucureşti către Departamentul de Stat de la Washington.

Potrivit telegramei, ambasada americană şi cea britanică din Bucureşti ar fi obţinut, din surse diferite, informaţii despre o tentativă eşuată de asasinare a liderului comunist. Documentul menţiona şi caracterul vag al informaţiilor.

Ambasada americană ar fi fost informată despre posibila tentativă de asasinat de un student ugandez căsătorit cu o româncă şi de alte contacte româneşti care ar fi auzit despre o încercare de eliminare a lui Ceauşescu cu puţin timp înaintea călătoriei acestuia la Iaşi, pe data de 4 mai 1974, probabil în timpul unei deplasări ne-mediatizate a lui în localitatea natală Scorniceşti. Atentatul ar fi eşuat mai degrabă din cauza nepriceperii celor care l-au planificat decât ca urmare a abilităţii Securităţii.

Telegrama mai informează că un ofiţer al ambasadei Marii Britanii la Bucureşti ar fi obţinut acceaşi informaţie dintr-o sursă mult mai credibilă şi informată, şi anume redactorul-şef adjunct al ziarului România Liberă. Într-o discuţie cu acesta din urmă, diplomatul britanic i-ar fi spus că schimbările de atunci de la vârful Securităţii ar fi fost motivate probabil de scandalul sinuciderii doctorului Schachter, medicul personal al lui Ceauşescu. Ziaristul ar fi răspuns că, pe lângă cazul Schachter, s-au întâmplat mult mai multe lucruri semnificative, dar a refuzat să dea detalii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.