EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

10 obiceiuri periculoase la volan

0

Nu mai este un secret pentru nimeni că automobilul a devenit o necesitate a vieţii moderne. Din nou, nu cred că voi surprinde pe cineva spunând că automobilul este cel mai mare „ucigaş” al zilelor noastre. Viteza excesivă, şofatul în stare de ebrietate, teribilismul la volan seceră vieţi şi nu e zi în care să nu auzim de o nouă dramă în trafic.

Dan Bărboi

Totuşi, dacă motivele anterior menţionate sunt cele mai cunoscute şi mai grave cauze de producere a accidentelor, există o serie de obiceiuri suficient de periculoase la volan, care pot provoca – şi ele – incidente nedorite, chiar drame, în trafic. Iată 10 astfel de obiceiuri de evitat, aşa cum sunt ele enumerate de site-ul howstuffworks.com.

Nu este nimic cu adevărat nou aici, probabil că mulţi dintre noi am fost, uneori, într-una din situaţiile acestea, însă e bine să ştim, să ne reamintim cât de periculoase sunt ele, de fiecare dată când suntem tentaţi să cedăm unui impuls de moment şi, involuntar, să punem în pericol propria siguranţă, dar şi pe cea a partenerilor de trafic.

 

10. Mâncatul, băutul şi fumatul, niciodată la volan

Prin comparaţie cu alte activităţi care ne distrag atenţia, acesta poate părea benign, pentru că nu necesită prea multe mişcări suplimentare la volan, iar sandvişul sau sticla de apă pot fi desfăcute fără pericol atunci când aşteptăm la semafor. Totuşi, să ne imaginăm doar câteva scenarii în care lucrurile merg prost:

– paharul cu cafeaua fierbinte se răstoarnă la o frână mai violentă, provocând arsuri dureroase;

– conţinutul sandvişului se scurge pe cămaşa curată, ceea ce sigur ne va abate atenţia de la condus suficient de mult timp ca să nu observăm pietonul care tocmai traversează prin faţa maşinii;

– volanul ne alunecă printre degetele unsuroase de la mâncare, astfel încât pierdem controlul vehiculului;

– ţigara ne scapă dintre degete şi cade fie pe pantaloni, fie în habitaclu; în ambele cazuri ideea unui potenţial incendiu în maşină ne poate panica suficient încât să uităm de orice altceva şi să pierdem controlul vehiculului.

Soluţia este foarte simplă. În cazul drumurilor scurte, putem să amânăm mâncatul sau fumatul pentru momentul când ajungem la destinaţie, iar la drum lung există întotdeauna posibilitatea de a opri pentru scurt timp într-o parcare.

 

9. Fardatul şi alte preocupări cosmetice nu fac casă bună cu şofatul

Există un adevărat folclor dezvoltat de şoferii misogini despre partenerele de trafic care nu ratează o oprire la semafor pentru a se farda în oglinda retrovizoare.

De asemenea, în mai mică măsură la noi, mai mult în filmele americane, este des întâlnită situaţia angajatului grăbit care se bărbiereşte cu un aparat electric în timp ce conduce spre serviciu.

Mai mult, unele modele de automobil au o oglinda micuţă cu acest rol încastrată şi în parasolarul şoferului, nu doar al pasagerului din dreapta. Evident, oricine îşi verifică aspectul fizic în parasolar sau retrovizor în timp ce conduce se expune unor riscuri, deoarece nu mai poate fi atent la condiţiile de trafic, care se pot schimba major în doar câteva secunde.

Doamnele care îşi imaginează că machiajul la semafor, cât timp maşina este oprită, nu reprezintă un pericol, să se gândească doar că geana rebelă pe care tocmai şi-au smuls-o ajunge în ochi şi le face să lăcrimeze abundent peste un minut, tocmai când un copil le sare în faţa maşinii.

 

8. Animalele de companie nu au ce căuta libere în habitaclu

Mulţi dintre noi avem animale de companie, pe care uneori trebuie să le luăm cu noi în maşină. În această situaţie, este total imprudent să le lăsăm libere în habitaclu, pentre că pot provoca accidente tragice.

Chiar şi cel mai dresat câine se poate speria la un zgomot puternic – claxon, motor de motocicletă ambalat la maximum, chiar şi un tunet dacă afară e furtună – transformându-se într-un element perturbator pentru conducătorul auto.

Animalele mici pot fi transportate uşor în cuşti, iar pentru cele mari, de obicei câinii de talie mare, există harnaşamente speciale, dacă vehiculul nu permite existenţa unui compartiment separat. De asemenea, să nu uităm că prietenii noştri patrupezi se stresează uşor în trafic, aşa că nu strică să le vorbim din când în când, iar în momentele când vehiculul este oprit, chiar să la mângâiem liniştitor.

 

7. Copiii mici nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi

Orice părinte ştie cât de uşor se plictiseşte un copil mic în maşină, mai ales la drum lung, şi ce factor perturbator al atenţiei poate deveni acesta atunci când începe să plângă, să strige sau, mai rău, să se agite pe bancheta din spate.

Dacă sunt mai mulţi copii, deja şansele ca ei să distragă atenţia conducătorului auto cresc exponenţial. De aceea, este absolut necesară instalarea scaunelor speciale pentru copiii de vârstă fragedă, iar cei mai mari să poarte centura de siguranţă pe care mai toate maşinile o au şi la locurile din spate, chiar dacă legile din România nu prevăd explicit acest lucru decât în anumite condiţii. Potrivit AAA Foundation for Traffic Safety, pasagerii sunt printre cauzele cele mai frecvente de distragere a atenţiei şoferului, copiii distrag atenţia de 4 ori mai mult decât adulţii, iar cei mici chiar de opt ori.

 

6. Nu conduceţi atunci când sunteţi obosiţi!

Mass-media abundă de avertismente privind consecinţele ucigătoare ale oboselii la volan. Aflăm mereu de şoferi care au adormit în trafic, cu efecte tragice. Şi totuşi mulţi dintre noi credem, în continuare, că o cafea tare şi voinţa noastră de fier ne vor feri de soarta tragică a necunoscuţilor pe care îi vedem la ştiri. Din păcate nu este aşa.

Chiar dacă dăm muzica mai tare, chiar dacă vorbim cu celelalte persoane din maşină, vine un moment când monotonia unui drum lung, întunericul de afară, luminile care vin din sens opus ne fac să închidem ochii pentru un moment, cât să ne odihnim vederea… şi să nu-i mai deschidem, poate, niciodată.

În Statele Unite, studiile AAA Foundation for Traffic Safety au dus la concluzia că 41% din conducătorii auto au aţipit măcar o dată la volan, iar oboseala produce 100,000 de coliziuni, 40,000 de răniri şi 1.500 de decese anual.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.