Grecia înregistrează prima deflaţie din ultimii 45 de ani

Preţurile de consum în Grecia au scăzut în luna martie 2013 în zona deflaţiei, pentru prima dată după 1968, în condiţiile în care recesiunea prelungită a dus la scăderea preţurilor, arată datele oficiale publicate marţi, transmite AFP.

Biroul de statistică ELSTAT a informat că preţurile de consum au înregistrat o scădere anuală de 0,2% în luna martie, după un avans de 0,1% în luna februarie.

‘Este pentru prima dată după luna mai 1968 când indicele preţurilor de consum este negativ’, a declarat directorul departamentului de inflaţie de la ELSTAT, Michail Glenis.

Cele mai mari scăderi anuale în luna martie au fost înregistrate la serviciile de comunicaţii (minus 5,1%) şi serviciile de sănătate (minus 4,6%).

Scăderea preţurilor în teritoriul negativ era de aşteptat având în vedere că economia Greciei înregistrează al şaselea an de contracţie consecutivă, iar PIB-ul Greciei este cu 16% mai mic decât în 2008.

‘Procesul deflaţionist este aşteptat să continue pentru restul anului, oferind un uşor sprijin pentru veniturile aflate la dispoziţia populaţiei’, a declarat Platon Monokroussos, economist la Eurobank.

Potrivit celor mai recente estimări bugetare ale guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% în acest an în timp ce rata medie a inflaţiei ar urma să se situeze la 0,8%.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.