Grecia înregistrează prima deflaţie din ultimii 45 de ani

0

Preţurile de consum în Grecia au scăzut în luna martie 2013 în zona deflaţiei, pentru prima dată după 1968, în condiţiile în care recesiunea prelungită a dus la scăderea preţurilor, arată datele oficiale publicate marţi, transmite AFP.

Biroul de statistică ELSTAT a informat că preţurile de consum au înregistrat o scădere anuală de 0,2% în luna martie, după un avans de 0,1% în luna februarie.

‘Este pentru prima dată după luna mai 1968 când indicele preţurilor de consum este negativ’, a declarat directorul departamentului de inflaţie de la ELSTAT, Michail Glenis.

Cele mai mari scăderi anuale în luna martie au fost înregistrate la serviciile de comunicaţii (minus 5,1%) şi serviciile de sănătate (minus 4,6%).

Scăderea preţurilor în teritoriul negativ era de aşteptat având în vedere că economia Greciei înregistrează al şaselea an de contracţie consecutivă, iar PIB-ul Greciei este cu 16% mai mic decât în 2008.

‘Procesul deflaţionist este aşteptat să continue pentru restul anului, oferind un uşor sprijin pentru veniturile aflate la dispoziţia populaţiei’, a declarat Platon Monokroussos, economist la Eurobank.

Potrivit celor mai recente estimări bugetare ale guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% în acest an în timp ce rata medie a inflaţiei ar urma să se situeze la 0,8%.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.