EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Johannes Hahn: Sunt cu adevărat surprins de progresele realizate în implementarea SUERD

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, s-a declarat, marţi, surprins atât de progresele realizate până acum în implementarea Strategiei Uniunii Europene (UE) pentru Regiunea Dunării (SUERD), cât şi de numărul mare de proiecte aflate în diverse stadii depuse în cadrul SUERD.

‘La început, a fost doar o idee să avem o strategie a Dunării, dar întrebarea era care este interesul comun între Baden-Wurttemberg şi România, ca să dau un exemplu. În final, am reuşit să pregătim o strategie amplă care conţine 11 domenii prioritare, aflate acum în curs de implementare. Trebuie să recunosc că sunt cu adevărat surprins de progresele realizate până acum. Lucrurile merg mult mai bine decât, eu cel puţin, mă aşteptam’, a declarat Johannes Hahn, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc după publicarea primului raport anual al CE privind implementarea SUERD.

El a adăugat că nu trebuie subestimat faptul că unele ţări au avut nevoie de o perioadă de timp pentru a identifica actorii optimi care trebuie să ia parte la lucrările diferitelor comitete permanente în care sunt evaluate diferite proiecte.

‘Ne-a luat ceva timp pentru a garanta stabilitatea şi reprezentarea la nivel înalt în aceste comitete. Acesta este un exemplu bun pentru valoarea adăugată a strategiei, pentru că, în multe arii prioritare, pentru prima dată, funcţionari de nivel înalt din diverse ţări au lucrat împreună în domenii precum securitate, transport, turism şi cercetare’, a subliniat comisarul european pentru politică regională.

‘Sunt surprins şi de numărul de proiecte deja identificate şi prezentate diferitelor comitete permanente, peste 400, din care peste 150 sunt deja în curs de implementare şi aproape 300 sunt într-un stadiu de pregătire mai mult sau mai puţin avansat. Este mai mult decât ne-am aşteptat, pentru că, la început, ne-am gândit să folosim actuala perioadă de programare doar pentru a pregăti terenul, a identifica viitoarele proiecte şi a discuta cu statele membre despre cum să le asigurăm finanţarea în viitorul exerciţiu financiar. Din fericire, a fost posibil să începem deja primele proiecte şi chiar să finalizăm unele dintre ele’, a mai spus Johannes Hahn.

Proiectele aflate în implementare sau în pregătire au în total o valoare 49 de miliarde de euro, ceea ce, mai spune comisarul european, indică potenţialul SUERD.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata