EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Primii 5 paşi pentru a pentru a investi la bursă

1

– Criza inceputa in 2008 si care pare sa devina cronica a facut ca multi sa considere investirea la bursa si investitia financiara in general o intreprindere riscanta. Diversificarea plasarii fondurilor proprii este insa o masura prudenta, care permite obtinerea unor randamente superioare, dar si reducerea dependentei de o singura componenta, in general cea bancara. De aceea, in acest articol vom incerca sa detaliem putin conceptele generale, in special pentru cei care au cochetat cu gandul de a investi in actiuni, dar nu au avut suficiente elemente pentru a putea lua o decizie.

 Marian Cirstian

 

 • Este Bursa o afacere atât de riscantă precum pare?

Perceptia generala se bazeaza, pe de o parte, pe imaginea unui club inchis, al unor initiati, in care daca intri nepoftit poti pierde rapid banii, iar pe de alta parte este afectata de stirile negative venite din toate partile, referitor la problemele financiare existente pe plan international. Sa incercam insa sa intram putin in amanunte.

Am auzit cu totii opinii gen: Bursa* este o loterie, nu are nici o logica, actiunile cresc si scad fara motiv. Aceasta senzatie este data de o privire superficiala asupra sa.

Bursa poate parea, pentru cine nu cauta mai in profunzime motivele reale ale evolutiei sale, imprevizibila si cu evolutii intamplatoare. In realitate insa, sensibilitatea sa este data de grija pe care cei ce investesc o au de siguranta banilor proprii.

Multitudinea factorilor care influenteaza bursa: economici, financiari dar si sociali si chiar psihologici, fac ca privita de departe, bursa sa para o loterie. In momentul in care cautam explicatii pentru aceste miscari “aleatorii”, le gasim si pare mult mai logica. Si nu trebuie pana la urma sa negam faptul ca, in orice demers pe care-l facem, exista si o anumita necunoscuta, care tine de moment, conjunctura, evolutie, pe care unii il numesc noroc, altii inspiratie.

In primul rand, ideea de club inchis este data in mare parte de perceptia gresita ca pentru a investi la bursa este nevoie de cunostinte aprofundate si  informatii pe care putini le detin. In realitate insa, cunostintele necesare unui investitor nu sunt nici pe departe chiar atat de avansate cum se crede, iar informatiile necesare investirii sunt publice, sursele de informare fiind variate, presa, internet, Tv etc.

 In al doilea rand, pericolul care planeaza asupra pietelor financiare. Acesta nu poate fi negat, dar recentele masuri luate in Cipru, dar si deprecierea valutelor din ultimii ani ne arata ca riscul exista oriunde, indiferent in unde ti-ai plasa investitiile sau economiile.

Sa incercam sa vedem insa cum ar trebui sa investim sau sa ne plasam economiile in piata de capital in asa fel incat sa riscam cat mai putin. Trebuie de la inceput mentionat faptul ca de obicei, gradul de risc este direct proportional cu potentialul de castig. Este important insa ca primul pas sa fie prudent, pentru  a avea timp sa asimilam informatiile necesare, pentru a putea fi acomodati cu “logica” acestor investitii. De asemnea, mai ales la inceput,  nu este indicat sa ne plasam toate resursele financiare in investitii la Bursa. Trebuie sa alocam o suma rezonabila, pe care suntem dispusi sa o blocam o perioada de timp, care nu ne face dependenti total sau decisiv de evolutia Bursei.

Aşadar, cum anume procedăm pentru a investi la bursă?

 

 • 1. Documentarea

Primul pas, este documentarea. Informatia este baza acestui tip de investitii si trebuie sa ne obisnuim cu aceasta atitudine inca de la inceput.

Pentru a investi la bursa trebuie mai intai sa deschidem un cont la o societate de intermediere ,  SSIF-Societate de Servicii de Investitii Financiare, asa cum este denumirea corecta, sau mai curent, broker, acestea fiind singurele societati autorizate sa efectueze, in numele si pe contul clientilor, tranzactii la Bursa.

Ca si la deschiderea unui cont in banca, sigur ca trebuie facute niste “investigatii”. Comisioanele practicate, reputatia, relatia cu clientii, experienta altora sunt in general elementele care conteaza in alegerea unui broker.

Trebuie sa vedem si daca modul de lucru propus de broker este convenabil pentru ceea ce ne dorim. Relatia directa cu clientul, atitudinea deschisa si cooperanta, informatiile puse la dispozitie, pot fi elemente importante.

Exista insa si multi intermediari care dau posibilitatea relatiei prin internet, de le deschiderea de cont pana la executarea tranzactiilor si rapoartele aferente putand comunica in acest mod. Aici intervine subiectivitatea alegerii in functie de pretentiile si viziunea fiecaruia. Informatiile despre intermediari pot fi luate si de pe paginile de internet ale acestora, ele fiind obligate de regulamentele CNVM-Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, sa publice un volum cuprinzator de informatii.

O lista a tuturor intermediarilor autorizati sa tranzactioneze la bursa se gaseste pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti.

 

 • 2. Stabilirea sumei

Dupa deschiderea contului, trebuie sa ne gandim, cat mai sincer cu noi insine, ce suma dorim sa investim, o suma la care s-ar putea sa nu avem acces permanent, in sensul ca evolutia actiunilor cumparate s-ar putea sa nu fie constanta in timp. Acest pas este important, recomandarea ferma fiind sa investim doar sumele pe care suntem dispusi sa le blocam o perioada de timp.

Citeste continuarea…

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
 1. Ionescu Lucian spune

  Un articol excelent despre investitia pe piata bursiera, un adevarat ghid pentru cei care doresc sa-si diversifice plasamentul disponibilitatilor financiare.
  Poate fi un punct de plecare si o motivatie in plus pentru cei care vor sa obtina pentru investitiile lor randamente net superioare dobanzilor bancare ( care devin din ce in ce mai mici )
  Foarte documentat si foarte bine scris, articolul ne este oferit de un profesionist al pietei de capital din Romania, unul dintre cei care au pus bazele noii piete de capital din tara noastra, avand o bogata experienta si rezultate deosebite in tranzactionarea de actiuni atat pe RASDAQ precum şi la B.V.B.
  Asteptam si alte articole legate de acest subiect.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.