Recursul în dosarul medicilor şi farmaciştilor arestaţi la Hunedoara se va judeca joi la Curtea de Apel

Curtea de Apel Alba Iulia va judeca joi recursurile declarate de cei nouă inculpaţi arestaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, de Tribunalul Hunedoara, în dosarul reţetelor false prescrise pentru tratamentul bolnavilor de cancer, a informat, marţi, purtătorul de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean.

Doi medici de la secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, un consilier local din municipiul Hunedoara şi mai mulţi administratori de farmacii au fost arestaţi pentru 29 de zile, potrivit hotărârii luate de o instanţă a Tribunalului Hunedoara, la solicitarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Pentru o altă persoană s-a dispus arestarea preventivă în lipsă pe o durată de 30 de zile, cu începere de la data prinderii sau predării voluntare a acesteia.

Cei nouă sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul farmaceutic, într-o anchetă derulată de procurorii DIICOT Hunedoara şi ofiţerii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia.

Inculpaţii sunt acuzaţi în principal că în perioada 2010-2012 au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, ai cărui membri au obţinut beneficii
financiare substanţiale din săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul farmaceutic.

Grupul infracţional organizat a fost sprijinit de către o grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi de soţul acesteia, care au transmis unuia dintre medici că instanţa a autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice.

Vineri, la sediul DIICOT Hunedoara au fost audiate 35 de persoane, medici, farmacişti, asistenţi de farmacie. Au fost efectuate 16 percheziţii, dintre care patru la sediile unor unităţi farmaceutice de pe raza municipiilor Hunedoara şi Deva şi două la cabinete medicale din cadrul secţiei de oncologie a Spitalului Judeţean Hunedoara.

Prejudiciul creat de către membrii grupării infracţionale, stabilit până în prezent, este de aproximativ trei milioane de lei ( 1,3 milioane de lei – înşelăciune la casa de asigurări de sănătate, 1,4 milioane de lei – delapidare, 140.000 de lei spălare de bani etc). Există indicii că prejudiciul total depăşeşte 11 milioane de lei.

Potrivit şefului BCCO Alba Iulia, comisar şef Traian Berbeceanu, prejudiciul a fost creat pe mai multe paliere. Astfel, medicii prescriau, în fals, reţete pentru medicamente oncologice sau medicamente de suport, care erau duse la farmacii şi apoi decontate la Casa de Sănătate, banii fiind însuşiţi în acest fel.

În paralel, erau folosite facturi de aprovizionare false pentru diferite tipuri de medicamente sau facturi false pentru servicii prestate în mod nereal.

Investigaţiile în acest caz au durat un an, iar faptele medicilor au avut loc în perioada ianuarie 2010 – 31 martie 2012, se arată într-un comunicat al IGPR.

Cei doi medici implicaţi în dosar ar fi completat, în fals, câteva sute de reţete pentru bolnavi, după care le-au predat către trei societăţi comerciale din municipiile Hunedoara şi Deva ce deţineau farmacii. Aceste reţete au fost depuse, ulterior, spre decontare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, încasându-se, astfel, prin înşelăciune, importante sume de bani. În baza înţelegerii, medicii primeau de la reprezentanţii farmaciilor bani, în funcţie de numărul medicamentelor prescrise ce urmau să fie decontate.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Maria Andersson spune

    E bine poate dispare coruptia din Romania.Eu locuiesc in Peninsula Scandinavicå si aici medicii nu primesc cadouri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.