Sistemul de Informaţii Schengen (SIS II) este acum operaţional

Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie SIS II, care facilitează schimbul de informaţii între autorităţile naţionale de control a frontierei, autorităţile vamale şi cele poliţieneşti cu privire la persoanele suspectate de implicare în infracţiuni grave este acum operaţional, a anunţat marţi Comisia Europeană într-un comunicat.

Sistemul mai include alerte cu privire la persoanele dispărute, în special copii, precum şi informaţii despre anumite bunuri, cum ar fi bancnote, automobile, camionete, arme de foc şi documente de identitate care este posibil să fi fost furate, însuşite ilegal sau pierdute.

‘Am bucuria să anunţ faptul că SIS II va intra astăzi în funcţiune. Împreună cu colegii din cadrul Consiliului şi Parlamentului, am adus cu succes acest proiect în faza finală a dezvoltării sale. Am moştenit un dosar dificil şi repunerea proiectului pe drumul cel bun nu a fost o sarcină uşoară, însă cu perseverenţă şi hotărâre am reuşit să depăşim obstacole importante. Putem demara acum faza de punere în execuţie, care va fi supervizată de noua agenţie eu-LISA’, a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.

‘Suntem pregătiţi să preluăm sarcina gestionării operaţionale a SIS II. Colaborăm în prezent îndeaproape cu Comisia şi cu statele membre pentru a asigura o tranziţie lină în etapa de gestionare a sistemului, astfel încât serviciul să fie la dispoziţia statelor membre 24 de ore din 24, 7 zile din 7 şi să contribuie la eforturile de asigurare a unei securităţi sporite în Europa’, a afirmat la rândul său Krum Garkov, directorul executiv al Agenţiei europene pentru gestionarea operaţională a sistemelor informatice la scară largă, în spaţiul de libertate, securitate şi justiţie (eu­LISA)

În condiţiile în care controalele la frontierele interne au fost abolite, SIS II îndeplineşte în continuare un rol crucial în facilitarea circulaţiei libere a persoanelor în spaţiul Schengen.

SIS II este a doua generaţie a Sistemului de Informaţii Schengen, operaţional din anul 1995, ale cărui funcţionalităţi au fost acum îmbunătăţite permiţând, de exemplu, introducerea de date biometrice (amprente digitale şi fotografii), lansarea de noi tipuri de alerte (în cazul furtului de aeronave, nave, containere, mijloace de plată) sau corelarea diferitelor alerte (cum ar fi corelarea unei alerte privind o persoană cu o alertă privind un vehicul).

SIS II va include, de asemenea, copii ale mandatelor europene de arestare, care vor fi ataşate direct la alertele privind persoanele căutate în vederea arestării, predării sau extrădării, ceea ce va facilita şi va accelera luarea de măsuri în consecinţă de către autorităţile competente.

SIS II garantează o protecţie extrem de fiabilă a datelor. Accesul la SIS II este permis doar autorităţilor naţionale de control a frontierei, autorităţilor poliţieneşti, vamale, judiciare, precum şi organismelor responsabile de eliberarea vizelor şi de înmatricularea autovehiculelor.

Orice persoană are drept de acces la datele care o privesc şi care sunt introduse în SIS II şi poate, de asemenea, solicita autorităţii naţionale competente să corecteze sau să şteargă datele sale cu caracter personal. De asemenea, orice persoană are dreptul de a introduce acţiuni în justiţie pentru a obţine accesul la date, precum şi corectarea sau ştergerea acestora sau pentru a obţine informaţii ori compensaţii ca urmare a unei alerte care o priveşte. Autorităţile naţionale de supraveghere şi Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor cooperează strâns între ele şi asigură supravegherea coordonată a SIS II.

SIS II este un sistem IT extrem de avansat tehnologic, constituit din trei elemente: un sistem central, sistemele naţionale ale statelor din spaţiul Schengen şi o infrastructură de comunicaţii între sistemul central şi sistemele naţionale. La sfârşitul lunii februarie 2013, valoarea totală a angajamentelor bugetare legate de proiectul SIS II introduse de Comisie începând din anul 2002 era de 167.784.606 euro.

Migrarea datelor din SIS I+ în SIS II va lua sfârşit după o perioadă de monitorizare intensă de o lună, în timpul căreia SIS I şi SIS II vor continua să coexiste şi vor rămâne sincronizate. De la 9 mai 2013, Agenţia IT (eu-LISA) va prelua responsabilitatea gestionării cotidiene a sistemului central.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.