Valeriu Stoica, audiat ca martor în dosarul privind schimbul de terenuri dintre Becali şi MApN

Fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica, a fost audiat marţi, 9 aprilie, în calitate de martor, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul privind schimbul de terenuri dintre George Becali şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Valeriu Stoica a fost chemat în instanţă pentru a da detalii despre un răspuns trimis Armatei, pe vremea când era ministru al Justiţiei, cu privire la regimul juridic al terenului deţinut de MApN.

Fostul ministru a declarat că MApN i-a cerut un punct de vedere în legătură cu regimul juridic al terenurilor aflate în proprietatea publică a statului, iar răspunsul dat de Ministerul Justiţiei nu făcea referire concretă la terenul Armatei, ci privea doar chestiuni generale asupra naturii juridice a bunurilor proprietate publică sau privată a statului.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 16 aprilie.

Omul de afaceri George Becali şi fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, au fost achitaţi pe 24 mai 2012 de ÎCCJ, în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.

În acelaşi dosar au mai fost achitaţi Dumitru Cioflină, fost şef al Marelui Stat Major General şi secretar de stat în MApN, şi Ioana Cristina Babiuc, fiica fostului ministru Victor Babiuc.

Motivul invocat în decizie este că infracţiunii îi lipseşte unul dintre elementele constitutive.

De asemenea, instanţa a decis ridicarea sechestrului asigurator pus pe două terenuri ale lui George Becali din Voluntari, asupra unui imobil aparţinând lui Victor Babiuc, asupra unui teren deţinut de Ioana Cristina Babiuc, precum şi asupra unui imobil a lui Dumitru Cioflină.

Decizia judecătorilor a fost luată cu unanimitate, însă hotărârea a fost atacată cu recurs de procurorii anticorupţie.

George Becali a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, iar Victor Babiuc, fost ministru al Apărării Naţionale în perioada decembrie 1997-2000, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi luare de mită.

De asemenea, Dumitru Cioflină este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, iar Ioana Cristina Anca Babiuc, fiica fostului ministru, a fost acuzată de complicitate la luare de mită.

Procurorii susţin că prejudiciul cauzat statului prin efectuarea a două schimburi de terenuri este de aproximativ 900.000 USD.

Ministerul de Finanţe s-a constituit parte civilă în proces cu suma de peste 940.000 USD, iar în vederea recuperării acestei pagube procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile ale lui Cioflină, Becali şi Babiuc.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.