Autorităţile locale nu vor mai trebui să achite din surse proprii lucrările finanţate de UE

Autorităţile locale nu vor mai trebui să achite din surse proprii lucrările finanţate din fonduri UE, procedura de rambursare fiind înlocuită cu cea de decontare, a precizat miercuri, după şedinţa de Guvern, vicepremierul Liviu Dragnea.

„În acest moment, atunci când se efectuează lucrările, constructorul transmite beneficiarului, respectiv autorităţii locale, documentele pentru plată. Beneficiarul trebuie să achite din surse proprii aceste lucrări, transmite la minister, la autoritatea de management, toată documentaţia, inclusiv dovada că a efectuat plata, după care ministerul solicită bani de la Uniunea Europeană şi îi transmite înapoi autorităţii locale.

Acest sistem a produs şi produce în continuare foarte mari blocaje în administraţia locală şi este înlocuit cu sistemul de decontare. Adică, în acest moment, după ce s-a aprobat această ordonanţă de urgenţă, constructorul transmite la autoritatea locală factură, autoritatea locală întocmeşte toată documentaţia necesară, cu excepţia ordinului de plată, respectiv cu excepţia dovezii că a efectuat plata. Toată documentaţia e transmisă la autoritatea de management, care verifică rapid, îi alocă banii, urmând ca în cinci zile autoritatea locală să facă dovada că a efectuat plata şi în acest fel nu mai obligăm autorităţile locale să ia credite bancare. Nemaivorbind de faptul că marea majoritate a lor nu mai pot să contracteze credite pentru că nu le mai permite gradul de îndatorare”, a explicat Dragnea.

Ministrul Administraţiei Publice a spus că ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri financiare pentru asigurarea creşterii gradului de absorbţie a instrumentelor structurale alocate României în perioada 2007-2013 este un act normativ aşteptat de toate autorităţile locale.

„Aceste instituţii şi autorităţi se găsesc la această oră marea majoritate în imposibilitate de a achita facturile pentru lucrările recepţionate. Practic, acest act normativ înlocuieşte procedura de rambursare cu procedura de decontare”, a adăugat vicepremierul.

OUG adoptată miercuri vizează modificarea cadrului legislativ în vederea adoptării unor măsuri care să permită un flux de numerar astfel încât să se asigure necesarul de fonduri la nivelul Autorităţilor de management pentru efectuarea plăţilor într-un termen cât mai scurt, cu rezultat în includerea acestora în Declaraţii lunare de cheltuieli către CE.

Astfel, se instituie posibilitatea de a aloca temporar în anul 2013 sumele din venituri din privatizare în lei şi valută înregistrate în contul general al Trezoreriei Statului şi contul Ministerului Finanţelor Publice deschis la Banca Naţională a României, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.