Constantin Chiriac: România ar putea avea o Capitală Culturală Europeană în 2021

Directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, susţine, într-un interviu acordat AGERPRES, că după succesul din 2007 al Sibiului, primul oraş din România Capitală Culturală Europeană, ţara noastră ar trebui să investească cel puţin 15 milioane de euro pentru a putea spera ca un oraş românesc să ajungă în viitor Capitală Culturală a Europei.

Constantin Chiriac a fost de două ori preşedinte al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană şi tot el a fost „creierul” manifestărilor din 2007 de la Sibiu.

AGERPRES: Ce trebuie să facă România acum ca să spere măcar ca să aibă cât mai repede o viitoare Capitală Culturală Europeană?

Constantin Chiriac: În primul rând, România trebuie să ia o decizie, a Guvernului, prin care să confere Ministerului Culturii responsabilitatea, obligaţia de a organiza această competiţie, în numele României, pe un program european. Această decizie trebuie luată cât mai urgent, ţinând cont de calendarul care este propus de Comisia Europeană şi care va trebui să fie aprobat de Parlamentul European şi acest program, împreună cu statutul nou de desfăşurare, va fi undeva în aprilie aprobat, va legifera dacă România va organiza în 2021 sau dacă se va schimba eventual data. Oricum, nu vor fi schimbări drastice. Dacă va fi, va fi o schimbare de un an sau doi.

Nu cred că se va putea veni mai devreme, pentru că deja în 2020 este o ţară care nu a mai organizat niciodată, este Croaţia şi mă îndoiesc că i se va lua locul. Şi e o ţară care a organizat mult înaintea României, vorbesc de Irlanda, cred că va rămâne Irlanda – Croaţia. Dacă vor fi mutări, vor fi la nivelul anului 2021-2022.

AGERPRES: Dacă România va avea Capitala Culturală Europeană în 2021, când trebuie să se prezinte acest oraş românesc prima dată în faţa juriului european?

Constantin Chiriac: Prima evaluare se face mai devreme cu şase ani. Dacă e 2021, prima evaluare se va face în august-septembrie 2015.

AGERPRES: Ce trebuie să conţină dosarul unui oraş candidat pentru statutul de Capitală Culturală Europeană?

Constantin Chiriac: Doi ani e o perioadă foarte scurtă pentru a te pregăti la modul foarte serios, pentru că dosarul care trebuie depus trebuie să prevadă tot ceea ce înseamnă dezvoltarea acelui proiect, începând din această clipă, 2014, cel mai târziu, până în 2025, inclusiv, în care nu poţi să minţi. Trebuie să vii cu bugete, trebuie să vii cu acţiuni, cu linii de forţă, cu o politică culturală la nivelul acelui oraş şi eventual, şi lucrul acesta este menţionat, la nivelul acelei regiuni.

De asemenea, impactul, dezvoltarea sustenabilă, cele două dimensiuni fundamentale, „Oraşul şi Locuitorii”, felul în care se implică oraşul şi locuitorii, artiştii şi dimensiunea europeană a acelui proiect, care presupune exemplaritatea culturii româneşti şi a tuturor formelor de cultură, de provenienţă românească, în Europa şi reflectarea diversităţii europene, la nivelul sărbătorii pe care o anvizajează acel moment, care trebuie să aibă o continuitate serioasă.

Cele două dimensiuni pe care le cere imperativ programul 2014-2020, crearea noului public şi integrarea minorităţilor, cu o focalizare specială, pentru că nu s-a putut pune numai problema ţiganilor, dar este o problemă uriaşă şi din această cauză s-a notificat această integrare a minorităţilor. Sunt probleme serioase care trebuie luate în dezbatere, aici trebuie să fie o decizie a Guvernului, după care implementarea prin Ministerul Culturii a competiţiei. Orice an de pronunţare nu este binevenit. Trebuie asigurată egalitate de şanse tuturor comunităţilor.

AGERPRES: Câte oraşe din România credeţi că ar fi acum pregătite să concureze pentru ca în final unul să candideze pentru Capitala Culturală Europeană?

Constantin Chiriac: Eu consider că România poate să promoveze în această clipă 10-12 posibile oraşe, centre de regiune, care să intre în competiţie la modul serios, numai că trebuie să-şi asume fiecare comunitate, la modul serios, acest gând, să găsească unitate la nivelul diversităţii reprezentării politice şi în acelaşi timp trebuie gândit la modul serios tot ceea ce înseamnă împletirea ofertelor culturale, cu zona educaţională, cu zona cercetării, cu partea socială, cu tot ceea ce înseamnă infrastructură, nu numai culturală.

Sunt foarte multe probleme de abordat şi trebuie rezolvate. Să vă dau exemplu Bulgaria, care este de două ori mai mică decât România, candidează în 2019, deja au nouă oraşe care sunt în competiţie. Trebuie, pentru că ei anul acesta intră în competiţie, în luna august se vor prezenta în faţa juriului.

AGERPRES: De câţi bani este nevoie pentru ca un oraş românesc să aibă şanse reale pentru a se întrece cu altele din Europa pentru a deveni Capitală Culturală?

Constantin Chiriac: Nu pot să spun pe tot ceea ce înseamnă infrastructură sau infrastructură culturală. Până acum nu a existat nicio Capitală Culturală sub 15 milioane de euro alocaţi evenimentelor pentru anul respectiv, nu vorbesc de pregătire şi partea post-eveniment, pentru că asta este luată foarte serios în considerare. Dacă tu faci, vezi Doamne, un foc de artificii şi multe lumini şi tot felul de sărbători în anul respectiv, dar anul viitor s-a tăiat bugetul şi anii viitori la fel şi nu se mai face nimic, în mod cert acea capitală culturală nu este luată în considerare.

AGERPRES: Anul acesta sunteţi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană?

Constantin Chiriac: L-am încheiat (mandatul n.r.). Voi începe un nou mandat de anul viitor.

AGERPRES: Anul viitor veţi avea un singur vot în comisia europeană care decide Capitalele Culturale Europene?

Constantin Chiriac: Depinde. Se va vota un nou statut, în care vor fi, acum sunt şapte membri ai Comisiei Europene, desemnaţi de Europa, şase, de ţara respectivă. Acum noua prevedere care va intra la votul Parlamentului European, va presupune un juriu format din zece membri, pentru că au fost cazuri de conflict de interese şi de stricarea unor reguli, care au venit din partea membrilor juriilor naţionale.

Au fost contestaţii, în primul rând, Spania, care au fost luate în considerare şi au fost multe probleme care s-au ridicat. Şi atunci, Comisia Europeană, ca să securizeze desemnarea la modul cât mai obiectiv a acestor Capitale Culturale, a propus trei din partea Consiliului de Miniştri ai Culturii din ţările Europei, trei din partea Comisiei Europene, trei din partea Parlamentului European şi unul din partea Comitetului Regiunilor, deci vor fi zece, iar preşedintele va avea vot dublu.

AGERPRES: E posibil să aveţi anul viitor două voturi?

Constantin Chiriac: Da. Este un sistem de vot deschis, prin care comitetul de experţi hotărăşte cine este preşedintele juriului. Acolo nu există posibilitatea de a minţi şi de a trăda. Cel mai experimentat, cel mai vocal, cel mai puternic, cel mai serios, este ales preşedinte al juriului. Eu voi avea o propunere din partea Comisiei Europene şi de anul viitor îmi continui mandatul. Preşedintele acestei comisii, de fiecare dată, se alege în dimineaţa zilei respective. Deci, este o formulă foarte transparentă.

AGERPRES: Credeţi că aveţi şanse să ajungeţi din nou preşedinte al comisiei?

Constantin Chiriac: Vom vedea. Am fost de două ori.

AGERPRES: Sunteţi cel mai experimentat român care poate asigura în prezent consultanţă pentru un oraş care ar dori să ajungă Capitală Culturală a Europei. În acest an, Comisia Europeană vă permite să-i învăţaţi pe ai noştri cum să ajungă Capitală Culturală a Europei?

Constantin Chiriac: Acum în perioada asta pot să fiu, până când voi primi numirea de anul viitor.

AGERPRES: Oraşe mari din România, precum Clujul, Timişoara, Iaşiul, prin politicienii locali de acolo au anunţat că vor să aibă statutul Sibiului din 2007, să ajungă în 2021 Capitală Culturală a Europei. V-a contactat cineva din România, de la Ministerul Culturii poate, până acum, să le spuneţi care a fost reţeta de succes a Sibiului şi cum reuşesc alţii în Europa, să aibă Capitale Culturale?

Constantin Chiriac: Nu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.