Croaţia îşi alege duminică eurodeputaţii, prolog al aderării sale la UE

Primele alegeri europene de duminică din Croaţia marchează începutul numărătorii inverse până la aderarea sa la Uniunea Europeană care va avea loc la 1 iulie, scrutinul urmând să măsoare lipsa tot mai mare de apetit a croaţilor pentru blocul comunitar, din cauza crizei economice care afectează această fostă republică iugoslavă, transmite AFP.

Pentru autorităţile locale, alegerea a 12 deputaţi care se vor adăuga celor 754 de membri actuali ai Parlamentului European reprezintă un moment ‘istoric’, însă croaţii de rând, preocupaţi de criza economică ce afectează ţara de patru ani, sunt mai degrabă dezinteresaţi.

La zece ani de la începutul procesului de aderare la UE, croaţii sunt obosiţi din cauza negocierilor de aderare, însoţite de reforme uneori dureroase, precum privatizarea şi restructurarea şantierelor navale care ar urma să genereze numeroase concedieri.

În contextul în care, conform sondajelor, un croat din doi susţine aderarea la UE, analiştii estimează că rata de participare la scrutin ar urma să fie inferioară celei înregistrare la referendumul privind aderarea la UE organizat în 2012.

Radovan Vukadinovic, expert în relaţii internaţionale, explică interesul scăzut al croaţilor pentru UE prin criza economică ce coincide cu procesul de aderare.

„Sprijinul pentru aderare s-a năruit din cauza situaţiei economice din ţară şi a neîncrederii faţă de clasa politică locală, dar şi din cauza problemelor economice cu care se confruntă însăşi UE”, afirmă el.

Economia locală este în recesiune aproape permanentă din 2009. În 2012, produsul intern brut s-a contractat cu 2%.

Guvernul, conştient ca ţara va fi una din cele mai sărace din blocul comunitar – cu un PIB pe cap de locuitor situat la 60% din media europeană -, speră că ajutorul financiar al UE, estimat la peste 13 miliarde de euro până în 2020, va contribui la redresarea economiei locale.

Însă o campanie electorală apatică şi lipsa unei dezbateri publice privind rolul eurodeputaţilor nu au făcut decât să dea apă la moară euroscepticilor.

„Suntem prea mici pentru a avea vreo influenţă în cadrul UE, iar ‘marii’ vor lua deciziile favorabile intereselor lor. De ce să ne grăbim să aderăm la ceva ce este pe cale să se prăbuşească”, se întreabă Ivan Jonkovic, un funcţionar de 35 de ani.

„Am plătit un preţ extrem de mare pentru a fi independenţi, iar acum vom avea noi tutori. Vom fi sclavi în propria noastră ţară”, afirmă Sanja Borkovac, studentă de 22 de ani, făcând referire la independenţa Croaţiei obţinută prin războiul din fosta Iugoslavie (1991-1995).

Perspectivele sunt destul de sumbre pentru Croaţia în 2013, cu o creştere economică de 0,7%. Rata şomajului a fost în februarie de 21,9%, comparativ cu cea de circa 13% la începutul crizei economice, în ianuarie 2009.

Cu un salariu lunar mediu de 730 de euro, conform unui recent sondaj al Institutului GfK, două treimi dintre familiile din Croaţia susţin că veniturile abia le permit să-şi acopere nevoile.

„Preţurile noastre sunt deja europene, însă salariile şi pensiile nu sunt”, spune o pensionară, Goranka Tokic.

Analistul economic Damir Novotny notează că Croaţia ‘nu va fi o povară pentru UE, deoarece veniturile industriei turistice asigură o relaxare financiară’.

„Însă ar putea deveni (o povară) dacă aceste tendinţe vor continua”, adaugă el.

Guvernul speră că aderarea la UE va contribui la creşterea acestui sector, ale cărui venituri au reprezentat 15,4% din PIB în 2012.

La scrutinul de duminică din această mică ţară de 4,2 milioane de locuitori, coaliţia de centru-stânga aflată la putere ar urma să obţină şase locuri, în timp ce celelalte şase ar urma să fie împărţite între două formaţiuni de opoziţie, conform unui sondaj.

Deputaţii aleşi nu vor ocupa locul decât un an, deoarece Parlamentul European se va reînnoi în iunie 2014.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.