MB: 150 de parlamentari laburişti au boicotat ziua de omagiere a baronesei Thatcher

Parlamentari laburişti de stânga au discreditat omagiile generoase aduse miercuri baronesei Thatcher, în întreg spectrul politic, în contextul în care s-au folosit de o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a lansa atacuri brutale şi excesive împotriva ei, consideră Daily Mail.

David Cameron, vizibil emoţionat, a declarat că epitaful fostului premier ar trebui să fie „a făcut ţara noastră mare din nou”, în timp ce liderul laburist, Ed Miliband, a numit-o pe Thatcher o „personalitate unică şi impozantă”, criticând-o însă pentru închiderea unor mine de cărbune, poziţia sa cu privire la drepturile homosexualilor şi alte probleme.

Au fost peste şapte ore de dezbateri în Camera Comunelor – comparativ cu numai 45 de minute la moartea lui Sir Winston Churchill – şi cinci ore şi jumătate în Camera Lorzilor. Dar 150 de parlamentari laburişti au boicotat sesiunea specială de o zi, convocată în onoarea lui Lady Thatcher – lăsând băncile partidului pe jumătate goale – în timp ce unii dintre cei care au participat au suscitat proteste, deoarece au folosit ocazia pentru a o condamna.

Glenda Jackson a stârnit proteste furioase de pe băncile conservatorilor atunci când s-a lansat într-o tiradă împotriva fostului premier ”atroce”, spunându-le parlamentarilor că nu o consideră o femeie. „Primul premier de gen feminin, Ok. Dar o femeie? Nu, după criteriile mele”, a afirmat Jackson. Remarcile ei au declanşat un vacarm atât de mare încât parlamentarul conservator de Banbury, Sir Tony Baldry, a încercat să invoce o chestiune de ordine în atenţia preşedintelui Camerei Comunelor, John Bercow, pentru a pune capăt atacurilor, dar a fost respins.

În afara Camerei Comunelor, fostul premier laburist Tony Blair a cerut ca criticile la adresa politicilor lui Thatcher să fie respectuoase. „Chiar dacă nu sunteţi de acord în mod hotărât cu cineva, puteţi totuşi – mai ales la momentul trecerii în nefiinţă – şi ar trebui să arătaţi respect”, a afirmat Blair.

Glenda Jackson, o actriţă laureată cu Oscar, care a intrat în Camera Comunelor în 1992, a susţinut că Lady Thatcher a învăţat că viciile devin virtuţi. „Lăcomia, egoismul, nicio grijă pentru cei mai slabi. Coate ascuţite şi genunchi ascuţiţi, aceasta a fost calea de urmat”, a spus ea. „Oamenii au văzut preţul a toate şi valoarea a nimic. A fost o deteriorare socială, economică şi spirituală atroce provocată acestei ţări”, a mai spus ea.

Fostul vicepremier, Lordul John Prescott, a postat un link cu imagini TV cu declaraţiile virulente ale lui Jackson, spunând că este „mândru să fie un fan”.

Fostul ministru laburist al mediului, Michael Meacher, a declarat că Lady Thatcher a fost lipsită de „generozitatea şi mărinimia” care trebuie să însoţească măreţia „dacă cineva vrea să obţină un loc în inima naţiunii”.

Parlamentarul veteran David Winnick a susţinut că Lady Thatcher a adoptat politici care au fost „extrem de dăunătoare… a provocat o durere imensă şi suferinţă oamenilor obişnuiţi”.

Fostul ministru laburist pentru locuinţe, John Healy, s-a numărat printre parlamentarii care au stat deoparte, susţinând că David Cameron a încercat sa „deturneze” moartea lui Lady Thatcher pentru a obţine câştig politic.

Alţii s-au plâns de costurile convocării sesiunii extraordinare a Parlamentului şi au invocat banii contribuabililor la costurile funeraliilor lui Thatcher.

Cameron a insistat că este corect să se comemoreze prima şi singura femeie premier, care a câştigat trei alegeri la rând şi a fost cel mai longeviv premier britanic al secolului XX. „Se spune: ‘în vremuri dificile va apărea şi omul care să facă munca’. Ei bine, în 1979 a venit momentul şi a venit şi doamna”, a declarat premierul cu vocea sugrumată de emoţie. „Ea a muncit din greu politic, a făcut istorie şi – haide să facem din aceasta epitaful ei – a făcut ţara noastră mare din nou”, a propus Cameron.

Replicând din partea laburiştilor, Miliband a enumerat o serie de zone politice în care a considerat „ca ea a avut dreptate”, printre care şi războiul din Falkland. Dar zonele în care el este de părere că a greşit au inclus drepturile homosexualilor şi lesbienelor, poziţia privindu-l pe Nelson Mandela şi sancţiunile împotriva Africii de Sud şi faptul că a spus că ”nu există un astfel de lucru ca societatea”.

”Nu am fost de acord cu o mare parte din ceea ce a făcut, dar respect ce înseamnă moartea ei pentru mulţi oameni care au admirat-o şi cinstesc realizările sale personale”, a afirmat Miliband.

Într-un discurs slab primit, Nick Clegg a afirmat: „Faptul că aceia dintre noi care nu sunt din partidul ei pot evita principiile thatcherismului şi totuşi să o respecte pe Margaret Thatcher este o parte din ceea ce a fost atât de remarcabil la ea”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.