Microscopul „OMX” de la GE poate detecta virusul HIV, paraziţii malariei şi bacteriile

O echipă de cercetători australieni de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, Institutul Walter şi Eliza Hall (WEHI) din Parkville şi Universitatea din Melbourne au pus la punct un microscop puternic pe urmele virusului HIV, malariei şi bacteriilor analizându-le fiecare mişcare, informează, miercuri, într-un comunicat de presă, General Electric.

Dr. Jake Baum, de la WEHI, afirmă că microscopul reprezintă un progres uriaş ”dezvăluind importante evenimente moleculare şi celulare necesare fiecărei etape ale procesului de invadare”.

”Această tehnologie ne permite să vizualizăm proteine individuale despre care am ştiut dintotdeauna că sunt prezente în invadare, dar nu am aflat niciodată ce făceau sau unde erau şi suntem convinşi că această descoperire este un adevărat progres pentru cercetătorii malariei din întreaga lume” a declarat Baum, potrivit sursei citate.

Malaria este doar una dintre bolile analizate de oamenii de ştiinţă cu ajutorul noii tehnologii pe care General Electric o denumeşte Delta Vision OMX Blaze.

Tehnologia este folosită la studierea diviziunii celulare a bacteriilor pentru a dezvolta o nouă generaţie de antibiotice, pentru a observa reacţia celulelor canceroase la chimioterapie şi transmisia din celulă în celulă a virusului HIV sau a altor virusuri.

Oamenii de ştiinţă pot chiar urmări mitoza în celule vii, adică procesul de separare a cromozomilor în două seturi identice.

Jane Stout a susţinut că microscopul i-a permis să vadă ”detalii din interiorul celulei la o rezoluţie fără precedent”. Imaginea, care prezenta o celulă de mamifer în procesul de diviziune, a câştigat Competiţia de imagistică Ştiinţele Vieţii 2012 organizată de GE Healthcare şi va fi expusă în luna aprilie pe un ecran electronic în Times Square.

Modelul OMX, lansat de GE la sfârşitul anului 2011, foloseşte o combinaţie de elemente optice şi algoritmi puternici de calculator care pătrund dincolo de bariera difracţiei, multă vreme considerată drept limita rezoluţiei microscoapelor optice. Bariera nu permite microscoapelor să distingă între două obiecte separate de mai puţin de aproximativ jumătate din lungimea de undă a luminii folosite pentru a la reda în imagine.

Tehnica GE, denumită microscopie cu iluminare structurată 3D (structured illumination microscopy – SIM), amplifică rezoluţia de peste două ori în toate cele trei dimensiuni.
Prin urmare, OMX poate distinge obiecte de 100 nanometri, adică de zece ori mai mici decât un microb obişnuit.

”Este destul de impresionant să vezi imaginile în mişcare ale celulelor vii la un nivel de detaliere mai mare decât oricine altcineva până acum,” a declarat Paul Goodwin, director ştiinţific pentru departamentul Microscoape în cadrul diviziei GE Healthcare Life Sciences.

Printre obiectele în mişcare se numără şi agentul patogen bacterian Staphylococcus aureus.

Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) poate cauza infecţii greu de tratat cu antibiotice standard.

Prof. Elizabeth Harry, prof. asociat Cynthia Whitchurch şi dr. Lynne Turnbull de la UTS folosesc microscopul pentru a studia diviziunea celulară a bacteriilor la celule vii astfel încât să poată înţelege mai bine acest proces fundamental.

”Urmărind mişcările dinamice ale proteinelor din bacterii vii, aflate în diviziune, studiul va putea oferi mai multe detalii despre procesul de diviziune al bacteriilor şi va putea contribui la formularea unor noi tratamente antibacteriene care acţionează asupra acestei căi de transmitere”, subliniază directorului Institutului Ithree, prof. Ian Charles.

Eric Roman, director general pentru cercetare şi pieţe aplicate în cadrul GE Healthcare, declară că abia acum s-a început descoperirea capacităţilor acestei tehnologii.

”Posibilitatea de a urmări interacţiunile celulare, în timp, la nivel molecular, va deschide noi frontiere în foarte multe domenii ale cercetării ştiinţei vieţii. Este un pas extrem de important pentru imagistica celulară”, adaugă Eric Roman.

Microscopul se foloseşte exclusiv în scopuri de cercetare, nu este un aparat medical înregistrat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.