EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

Scădere istorică a vânzărilor mondiale de PC-uri în primul trimestru

0

Vânzările mondiale de PC-uri s-au prăbuşit la 13,9% în primul trimestru, cel mai mare declin al lor în aproape douăzeci de ani, a estimat miercuri firma de cercetare IDC, invocând concurenţa tabletelor, dar şi restructurarea în curs a giganţilor HP şi Dell.

„Deşi reducerea de vânzări nu este o surpriză, amploarea contracţiei este tulburătoare”, a comentat David Daoud, un analist de la IDC într-un comunicat al firmei, citat de AFP.

IDC precizează că aceasta este cea mai mare scădere înregistrată vreodată după ce ea a început să publice date trimestriale privind vânzările de PC-uri în 1994.

Pentru toţi fabricanţii şi regiunile, doar 76,3 milioane de PC-uri au fost vândute la nivel mondial în primul trimestru, faţă de încă 88,6 milioane cu un an înainte.

IDC pune în faţă concurenţa puternică a tabletelor şi smartphone-urilor, care „continuă să devieze cheltuielile consumatorilor”.

Dar studiul subliniază de asemenea că eforturile industriei de a reînnoi gama de PC-uri cu funcţii de touch sau dispozitive mai fine /ultrabook-uri/ au fost „handicapate de barierele tradiţionale de preţuri şi furnizarea de componente, chiar şi printr-o slabă primire pentru Windows 8”, cea mai recentă versiune a sistemului de operare de la Microsoft, care este o referinţă în lumea PC.

În plus, „impactul cererii slabe a fost amplificat de eforturile de restructurare şi reorganizare de la /cei doi grei americani ai sectorului/ HP şi Dell”, notează IDC.

Hewlett Packard îşi menţine poziţia de numărul unu mondial în faţa Lenovo China, dar vânzările sale au scăzut cu 23,7% la 12 milioane de unităţi în primul trimestru, potrivit IDC. Dell, numărul trei mondial, acuză o scădere de 10,9% la 9 milioane de unităţi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.