Vosganian: În iunie trebuie să pornim privatizarea la Oltchim; salariile restante pe două luni se achită în această lună

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, la Craiova, unde a participat la cea de-a doua ediţie a Forumului Economic Regional Oltenia, că pe 15 aprilie se reuneşte adunarea creditorilor Oltchim care va da ca sarcină administratorului judiciar planul de organizare care trebuie terminat până în luna iunie când va demara procedura de privatizare.

Vosganian a afirmat că în aprilie se vor achita restanţele salariale pe două luni ale angajaţilor Oltchim, deşi, în opinia sa, salariile trebuie să fie corespunzătoare cu producţia, pentru că la Oltchim s-a lucrat la 40% din capacitate în 2012 şi în medie la 15% în 2013, iar salariile au fost plătite aproape integral.

”În aprilie rezolvăm şi chestiunile legate de salarii. Oltchim a lucrat 40% din capacitate în 2012 şi în medie 15% din 2013 şi, cu toate acestea, salariile au fost plătite aproape integral. Au rămas două luni restante care vor fi plătite acum’, a spus Vosganian.

Ministrul Economiei a precizat că săptămâna viitoare se va schimba legislaţia privind salariile compensatorii şi ‘faimoasa Ordonanţă 116, care a stârnit atâtea dezbateri acum o lună şi care acum este soluţia pentru a rezolva şi chestiunea salariilor compensatorii pentru Oltchim’.

‘În legătură cu activitatea curentă, Oltchim lucrează acum la un sfert de capacitate. Am restabilit relaţiile cu traderii şi cu beneficiarii, rămâne să mai găsim o finanţare de 15 milioane de euro, pentru a o duce la peste 50 la sută. Pe 15 aprilie se întâlneşte adunarea creditorilor care va da ca sarcină administratorului judiciar planul de organizare care trebuie terminat până în luna iunie, iar în luna iunie ar trebui să pornim procedura de privatizare’, a mai spus Vosganian.

Ministrul Economiei a caracterizat Oltchim drept ‘o cutie neagră a crizei de management a proprietăţii de stat din ultimii 20 de ani’, iar dacă cineva doreşte să facă o teză de doctorat pe criza proprietăţii de stat din tranziţie e suficient să ia cazul Oltchim, pentru că aici găseşte toate elementele care au dus la discreditarea statului ca administrator al proprietăţii.

‘La Oltchim suntem într-o procedură de insolvenţă, criza a fost mai demult. Noi acum încercăm să reparăm criza (…) Ieri (miercuri, n.red.) mi-au comunicat administratorii judiciari evaluările finale privind datoriile Oltchim. Din păcate Oltchim este recordmanul absolut al industriei economiei naţionale la acest capitol. Nu a existat nicio companie din industria prelucrătoare care să adune datorii atât de mari către terţi – 793 milioane de euro, o sumă enormă şi responsabilităţile efective pentru aceasta ale celor care au condus combinatul le-am prezentat. Există şi responsabilităţi mai largi ale clasei politice, ale unor reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ale unor reprezentanţi ai sindicatelor care ştiind bine că o parte din salarii sunt plătite din acumulări de datorii au acceptat tacit această situaţie’, a spus Vosganian referitor la situaţia Oltchim.

Potrivit acestuia, situaţia Oltchim a fost cauzată de faptul că această companie cumpăra scump, vindea ieftin, nu cumpăra de la oricine şi vindea doar prin anumite firme.

‘Una dintre cele mai puternice companii din Europa. Nu există nicio hartă a industriei chimice europene care să nu cuprindă Oltchim. Cu instalaţii moderne, şi totuşi cu aproape 800 de milioane euro datorii. Cumpăra scump, vindea ieftin, nu cumpăra de la oricine, trebuia precum curcanul lui Bârzoi din ‘Chiriţa în provincie’ – întâi să treci să cumperi curcanul -, nu aveai voie decât prin anumite firme să furnizezi, nu aveai decât prin anumite firme voie să vinzi’, a subliniat Vosganian în opinia căruia sectorul de stat trebuie transferat economiei de piaţă cu câteva excepţii – Porţile de Fier, reactoarele de la Cernavodă şi unele componente ale industriei de apărare.

‘În rest, totul trebuie privatizat, astfel încât să fim feriţi de răul din noi. Când am introdus bursa pentru energie electrică, telefonul nu a mai sunat, pentru că oamenii ştiau că nu pot să intervin dat fiind că am dat dreptul tuturor să treacă prin bursă’, a mai afirmat ministrul Economiei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.