Actorul Florin Zamfirescu împlineşte vineri 64 de ani

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte vineri 64 de ani şi spune că întotdeauna de ziua lui şi-a aranjat să nu aibă niciun fel de activitate artistică, pentru a fi în familie.

„Mă apucă jalea când mă gândesc că a mai trecut un an, adică din 63 mă transform în 64, şi nu este o mare bucurie. Totuşi îmi pare bine că am apucat vârsta asta, dar nu mai este ca pe vremuri să sărbătoreşti că ai împlinit 30 de ani, aşa că o să stau puţin în familie. În orice caz, eu am un principiu când este ziua mea: în ziua aceea fac în aşa fel încât să nu am nicio activitate, să nu am spectacol sau ceva de felul ăsta”, a declarat, pentru AGERPRES, Florin Zamfirescu, amintind că va urca totuşi pe scenă pe 13 aprilie.

Artistul spune că, deşi anii adunaţi au început să se simtă uneori, îşi propune să nu se gândească prea mult la asta şi să continue să fie aceeaşi persoană activă.

„Îmi propun să fac tot ce am făcut pentru că încep să sesizez că nu prea mai pot să fac ce făceam. Adică, am început să merg mai greu, să urc scările mai lent, să obosesc mai iute. Îmi propun totuşi să rămân cum eram, nu să mă modific aşa de la o zi la alta că nu este bine, chiar dacă cred că nu am încotro”, spune actorul, optimist.

Şi în plan profesional actorul spune că îşi doreşte să continue în acelaşi ritm amintind că în ultimul an a făcut şase filme şi urmează alte două proiecte foarte importante.

„În plan profesional nu ştiu cum se întâmplă dar când aveam 58 de ani, aveam 58 de studenţi. Acum, că am avut 63 de ani, am avut 63 de studenţi. S-ar putea la anul să am 64 de studenţi, iar pe măsură ce se adună anii se adună şi sarcinile – premierele, filmele. De exemplu, acum mă aflu în timpul filmărilor (nu chiar acum fiindcă azi şi mâine nu filmez) cu Şerban Marinescu. Este al şaselea film pe care îl fac anul acesta. Mă aşteaptă încă două filme importante”, a amintit Florin Zamfirescu.

Întrebat care este cadoul de care îşi aminteşte cu cea mai mare plăcere, actorul a spus că cel mai frumos cadou a fost primit în perioada studenţiei, „20 de perechi de şosete” care l-au făcut foarte fericit.

„Nu am prea primit cadouri. Am fost într-o familie de oameni extrem de săraci şi până la, să zicem, 18 ani sărbătorirea nu era cu cadouri, era cu pupături şi, eventual, cu câte o prăjitură. Dar după aceea, primul meu cadou pe care l-am primit ca student, ţin minte, au fost 20 de perechi de şosete. Mai fericit ca atunci nu am fost niciodată. 20 de perechi de şosete supraelastice, cum erau pe vremea aceea, erau extraordinare. Nu aveam probleme că nu mai trebuia să le spăl zilnic”, a povestit actorul.

***

Florin Zamfirescu s-a născut la 12 aprilie 1949, în oraşul Călimăneşti, judeţul Vâlcea.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I. L. Caragiale’ din Bucureşti, Facultatea Arta Actorului, clasa profesorului Constantin Moruzan (1971).

Activitatea scenică şi-a început-o la Teatrul de Stat din Târgu Mureş (1971 – 1973) în „Săptămâna Patimilor” de Paul Anghel. Ulterior, s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat pe scena Teatrului Giuleşti (1973 – 1990), a Teatrului ‘Odeon’ (1990 – 1996), între 1991 – 1994 fiind director adjunct al acestui teatru.

Palmaresul său actoricesc numără peste 35 de roluri principale, pe diferite scene, inclusiv pe cea a Teatrului Naţional din Bucureşti sau a Teatrului ‘Bulandra’.

Din 1996 este profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I. L. Caragiale’ din Bucureşti (Artă Teatrală), iar în perioada 2000 – 2008 a condus-o în calitate de rector.

A jucat în peste 25 de filme, în mai multe producţii de televiziune.

În calitate de regizor a pus în scenă piese precum: ‘Gaiţele’ (2002) la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu; ‘Anonimul veneţian (2002), ‘Norii’ (2003) de Aristofan, ‘Vulpoiul” (2004); ‘Cum vă place’ (2007); ‘Iubire confort II’ (2008) – trupa teatrului D’Aia.

A fost distins cu premii de interpretare, cu Premiul Criticii pentru cel mai bun actor (1998), diploma de excelenţă în Cinematografia română (2003), precum şi cu Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’, în grad de Cavaler (2002).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.