Băsescu, despre Cazanciuc: O propunere acceptabilă; ceremonia de învestitură va avea loc, probabil, pe 15 aprilie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, că cel mai probabil ceremonia de învestitură în funcţia de ministru al Justiţiei a lui Robert Cazanciuc va avea loc pe 15 aprilie, punctând că soluţia pentru portofoliul Justiţiei propusă de premierul Victor Ponta este „acceptabilă”.

„Indiferent când îl trimite (premierul Victor Ponta – n.r.) decretul, aşa cum a fost emis, este demisie cu data de 15 aprilie. Împreună cu premierul am stabilit să nu existe nici măcar o zi de incompatibilitate, fiind vorba de ministrul Justiţiei şi atunci, pe 15 seara, probabil, va fi ceremonia de învestitură pentru ministrul Justiţiei”, a spus Băsescu, la Digi 24, întrebat despre propunerea anunţată de premier de a-l numi pe Robert Cazanciuc ministru al Justiţiei.

Preşedintele consideră „acceptabilă” propunerea lui Ponta, chiar dacă în trecut a avut „nişte reacţii” la adresa lui Cazanciuc.

„Nu cred că reacţia a fost neapărat îndreptăţită atunci când am avut-o, că l-am pus la un loc cu un procuror care avea nu ştiu ce probleme care s-au confirmat. La vremea aceea nu eram informat că actuala propunere pentru Ministerul Justiţiei nu este implicat şi a fost o reacţie pentru care domnul Cazanciuc nu a avut nicio vină. Vina a fost eventual a mea, pentru că nu am fost bine informat şi l-am pus la pachet cu un alt procuror care avea probleme”, a precizat şeful statului.

El a menţionat că încă de săptămâna trecută se prefigura ca soluţie pentru Ministerul Justiţiei Robert Cazanciuc, menţionând că i-a spus încă de atunci premierului că nu se va opune.

„Am avut o discuţie şi săptămâna trecută cu ocazia CSAT, se prefigura ca o soluţie (propunerea lui Cazanciuc pentru portofoliul Justiţiei – n.r.), i-am spus de atunci premierului că nu am nimic împotrivă, dar oficial astăzi mi l-a propus. Ştiu că a mai privit în stânga, în dreapta, a mai căutat soluţii, nu s-a fixat de la bun început pe această soluţie, dar nu cred că este o alegere proastă”, a adăugat Traian Băsescu.

Întrebat dacă se aşteaptă ca Robert Cazanciuc să fie un ministru al Justiţiei mai bun decât Mona Pivniceru, Băsescu a răspuns pozitiv. „Este un aspect, aşa, care poate da interpretări în sistem: preşedintele CSM – procuror, ministrul Justiţiei – procuror, poate aici trebuie să privim cu multă atenţie şi eu sper, în primul rând, în înţelegerea sistemului, că politicul nu a decis să pună justiţia sub controlul procurorilor, iar realitatea este că cei care iau cele mai mari decizii sunt judecătorii din CSM”, a mai declarat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretul prin care Robert Cazanciuc, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se eliberează din funcţie, ca urmare a demisiei, începând cu data de 15 aprilie 2013.

Robert Cazanciuc este propunerea anunţată de premierul Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

În vara anului trecut, în contextul discuţiilor pe tema numirii procurorului general, preşedintele Traian Băsescu l-a criticat pe Cazanciuc. „Eu cred că cine va încerca să muşte din justiţie îşi va rupe dinţii. Cu o singură condiţie, nu cumva să încapă justiţia pe mâna unora precum procurorul Bălan, care deja aranja, distribuia pe funcţii. Atâta timp cât la Cotroceni va fi un preşedinte care va ţine la justiţie şi o va proteja de astfel de numiri de tip Bălan sau ăla, Cazancioc, care a mai fost el purtător de cuvânt pe la Parchetul General, tot coleg de promoţie cu domnul Ponta, a fost pe la Externe şi îl tot vântură ventilatoarele zvonurilor că ar fi bun. Numai că va da de un CSM care nu e atât de flexibil, pentru că ei ştiu foarte bine judecătorii, ştiu foarte bine procurorii şi nu cred că îşi vor pune un aviz pozitiv pe oameni despre care ştiu că sunt flexibili”, spunea Băsescu, vara trecută.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.