Băsescu: Nu avem motive de îngrijorare, majoritatea uriaşă nu a scăpat hăţurile în populisme să arunce cu bani de la buget

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, joi seară, că partea economică în privinţa României i-o rezervă premierului Victor Ponta, punctând că nu există motive de îngrijorare şi că majoritatea parlamentară nu a „scăpat hăţurile în populisme, să arunce cu bani de la buget”.

„Cred că guvernul a luat măsurile necesare să reducă arieratele la administraţiile locale, dar mult mai în detaliu v-ar putea vorbi premierul. Partea economică i-o rezerv, pentru că nu mai sunt nevoit să susţin un guvern care are 50% plus 5 voturi în Parlament. Acum avem o majoritate largă. Se ocupă această majoritate în detaliu de problematica economică. Eu, ce pot să vă spun, că pe informaţia de maximă acurateţe pe care o am este că ţara e în regulă. Nu avem motive de îngrijorare, pentru că deşi avem o majoritate uriaşă, nu a scăpat hăţurile în populisme, să arunce cu banii de la buget, dar am putea să avem o situaţie mult mai bună, dacă am utiliza fondurile europene. Aici avem o situaţie inacceptabilă, cu un nivel de absorbţie de numai 13%”, a declarat preşedintele, la Digi 24, întrebat despre situaţia economică a ţării.

El a precizat că este optimist în ceea ce priveşte situaţia în care se află România.

„Avem stabilitate politică. Pactul sau acordul de colaborare instituţională între mine şi guvern funcţionează. Nu avem nici un motiv să fim îngrijoraţi, în opinia mea”, a apreciat şeful statului.

Potrivit acestuia, România este stabilizată macroeconomic, iar veniturile pe primele trei luni s-au făcut la nivelul prognozat.

„Mai mult decât atât, semnele sunt bune. Sunt comenzi pentru industrie cu 10% mai mult decât în primul trimestru al anului trecut. Exportul, avem deocamdată datele din luna ianuarie, este plus 6% faţă de exporturile din ianuarie 2012. Şi, lucru extrem de important, avem o creştere foarte puternică, în ianuarie şi februarie, la exporturile în afara spaţiului comunitar, ceea ce arată că firmele, oamenii de afaceri şi-au reorientat apetitul de a vinde la export, uitându-se cu atenţie şi la pieţe tradiţionale. Aduceţi-vă aminte de povestea din America Latină pentru vagoane, pentru boghiuri, pentru utilaj, ţările arabe. Iată că încep să apară rezultatele”, a completat Băsescu.

El a ţinut să puncteze, însă, faptul că nu putem vorbi de o creştere „spectaculoasă”, ci, mai degrabă de una „la limită”, reiterând că marea problemă este neutilizarea corespunzătoare a fondurilor europene, la nivelul care ne-ar putea garanta o creştere consistentă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.