Când vom termina procesul de restituire poate putem gândi un sistem de finanţare autonom pentru biserici, susţine Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut joi seara că un sistem de finanţare pentru biserici ar putea fi gândit după finalizarea procesului de restituire a proprietăţilor, punctând că biserica este în mediul rural singura formă eficientă de educare.

Şeful statului a fost întrebat cu privire la o propunere legislativă potrivit căreia bisericile să nu mai fie finanţate de la buget, ci să se finanţeze după modelul european, din bani daţi de enoriaşi.

„Cred că aici trebuie să găsim un optim. Ştiţi, acolo unde spun bisericile trebuie finanţate numai de enoriaşi, niciodată biserica n-a trecut printr-un proces de naţionalizare. Bisericile din Romania, fie că este Biserica Ortodoxa, Biserica Catolică sau orice alte culte recunoscute, sunt culte care au trecut printr-un proces de naţionalizare şi nu li s-au restituit averile. Din ce credeţi că trăieşte Vaticanul? Din proprietăţile Bisericii Catolice. Când vom termina procesul de restituire poate putem gândi la un sistem de finanţare autonom, pe de-o parte. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că în mediul rural este singura formă eficientă, garantată, de educare a populaţiei. Dacă măcar am ştii toţi cele 10 porunci, ne-ar fi bine. Măcar de la preot le mai auzi.

Nu suntem în situaţia în care, pe de-o parte BOR, dacă ne referim la ea, dar şi celelalte, prin avuţia lor să stea pe picioarele lor, să stea pe ceea ce produce din avere Biserica. Pe de altă parte, avem nevoie încă… societatea românească este în tranziţie. Eu am folosit, deşi nu am o relaţie directă, permanentă cu conducerea BOR, dar cred că acest parteneriat pe care l-am enunţat trebuie susţinut. Suntem o societate în tranziţie, încă nu ne-am definit valorile şi Biserica este un partener, fie că vorbim de procesul de educare, fie că vorbim de asistenţa socială. Dacă observaţi, bisericile care s-au întremat economic se implică tot mai mult în case de copii, în diverse acţiuni sociale, ceea ce nu înseamnă că la un moment dat n-ar putea să devină supărătoare o oarecare rapacitate a preoţilor”, a spus Traian Băsescu la Digi 24.

El a apreciat „instrucţiunile” importante privind neplata înmormântărilor pentru săraci şi nesusţinerea slujbelor pentru „excentrici”.

În momentul de faţă cred că societatea are nevoie de Biserică, parte din societate, a spus şeful statului.

Traian Băsescu a adăugat că parteneriatul politic cu biserica este unul „toxic”.

„Asta decredibilizează Biserica. Vezi preoţi alături de omul politic în campanie. Decredibilizează Biserica şi sunt convins că în curând Biserica Ortodoxă va da nişte instrucţiuni. Dacă a început cu instrucţiunile cu înmormântările pentru săraci, cu locurile în care să se ţină slujbele, cununiile, cununiile religioase, sunt convins că vor fi şi instrucţiuni legate de implicarea preoţilor în politică”, a conchis şeful statului.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.