DNA: Avocat din Iaşi, trimis în judecată pentru că a executat silit ilegal Primăria Iaşi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată un avocat din Iaşi, Dan Călin Pipernea, acuzat că în anul 2011, pe vremea când era executor judecătoresc, a executat silit în mod ilegal Primăria Iaşi cu peste 500.000 lei.

Potrivit unui comunicat al DNA remis vineri , Dan Călin Pipernea este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, instigare la fals intelectual, spălare de bani.

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată alte trei persoane, soţii Viorela Cătălina şi Codrin Lăcătuşu, precum şi Petri Hasmaţuchi.

DNA susţine că, în cursul anului 2011, Dan Călin Pipernea, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credinţă, procedura de executare silită a unei decizii judecătoreşti, în contradictoriu cu Primăria Iaşi, cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu.

În baza acestei hotărâri judecătoreşti, Curtea de Apel Iaşi a stabilit dreptul Cătălinei Lăcătuşu la măsuri reparatorii prin echivalent pentru un teren în suprafaţă de 1.526,29 mp situat în municipiul Iaşi, ca urmare a confiscării acelui teren de către regimul comunist.

Dan Pipernea a demarat procedura de executare silită a acestei hotărâri judecătoreşti, deşi această decizie nu impunea plata unei sume de bani în sarcina Primăriei Iaşi, ci stabilea doar dreptul la despăgubiri din partea statului român, drept care, potrivit legii, putea fi realizat numai printr-o procedura care era de competenta Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, procedura care era în derulare în momentul demarării executării silite şi despre care inculpatul avea cunoştinţă.

În plus, Dan Pipernea a stabilit, cu titlu de „onorariu de succes”, încasarea unei sume de bani mult mai mari decât cea prevăzută legal, iar apoi şi-a însuşit suma totală de 468.984 lei, din care a restituit, ulterior, o parte.

Având la dispoziţie un raport de evaluare a terenului, întocmit, la solicitarea sa, anterior începerii procedurii de executare, Dan Pipernea a formulat o cerere de executare silită, în care a inserat date nereale referitoare la dispoziţiile deciziei a cărei executare o solicita.

Judecătoria Iaşi a încuviinţat, la data de 10 martie 2011, executarea silită şi, în baza acestei încheieri, în cursul lunii aprilie 2011, Dan Pipernea a dispus poprirea conturilor de trezorerie ale Primăriei Iaşi până la încasarea sumelor de 789.580 lei (reprezentând pretinsa valoare a despăgubirilor), 9.250 – cheltuieli de executare şi 2.500 lei – onorariul avocatului.

Din aceşti bani, în aceeaşi zi, Dan Pipernea a virat într-un alt cont aparţinând biroului său suma de 158.984, cu menţiunea „onorariu de succes” şi suma de 630.596 lei în contul Cătălinei Lăcătuşu.

La data de 3 mai 2011, la solicitarea primarului din Iaşi, Judecătoria Iaşi a anulat această executare şi a dispus restituirea acestor sume de bani, însă Dan Pipernea a făcut alte demersuri pentru a evita restituirea şi pentru a-şi însuşi sume suplimentare.

În acest scop, motivând că trebuie să restituie banii către Municipiul Iaşi, Dan Pipernea i-a solicitat inculpatei Cătălina Lăcătuşu restituirea parţială a sumei obţinute

Din sumele returnate, printr-o serie de operaţiuni bancare, Pipernea şi-a mai însuşit suma de 310.000 lei şi a restituit Municipiului Iaşi suma totală de 240.000 lei.

În scopul ascunderii activităţii sale şi pentru a-şi asigura păstrarea sumelor de bani, Pipernea a efectuat menţiuni necorespunzătoare adevărului în cuprinsul procesului verbal de distribuire a sumelor de bani, atestând în mod nereal că întreaga sumă poprită 789.580 lei a fost virată în contul Cătălinei Lăcătuşu, act semnat de Codrin Lăcătuşu la rubrica ‘creditor’ în locul soţiei sale.

De asemenea, Pipernea Dan l-a determinat pe Hasmaţuchi Petru, angajat în cadrul biroului său, să consemneze în acest proces verbal că modalitatea de distribuire a sumelor a fost comunicată Primăriei Iaşi.

În plus, Pipernea a întocmit în fals o adresă către biroul de avocaţi care reprezenta interesele Primăriei Iaşi în care a consemnat, în mod eronat, că suma poprită nu a fost distribuită către Viorela Lăcătuşu.

Pentru a ascunde adevărata provenienţă a sumelor de bani încasate în mod injust, Pipernea a făcut mai multe operaţiuni de transfer bancar sub aparenţa unor operaţiuni licite.

Din suma totală obţinută în mod ilegal de inculpaţi, Primăriei Iaşi i-a fost restituită suma totală de 240.144 lei.

Municipiul Iaşi, prin reprezentantul sau legal – primarul municipiului Iaşi, s-a constituit parte civilă in procesul penal cu suma de 561.561 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpaţilor.

Pe 12 martie 2013, procurorii l-au reţinut pe Dan Pipernea, iar Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea acestuia pe un termen de 29 de zile.

La data de 19 martie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a eliberat din arest pe Dan Pipernea, cu interdicţia de a nu părăsi ţara.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Iaşi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.