Integrarea Bosniei în UE riscă să fie „îngheţată”

Integrarea Bosniei în Uniunea Europeană riscă să fie „îngheţată” şi viitoarele alegeri din această ţară să nu fie recunoscute de Bruxelles în lipsa unei soluţii pentru a pune capăt politicii de discriminare a minorităţii evreilor şi romilor, a avertizat joi comisarul european pentru extindere, Stefan Fule.

„Constat cu regret că partidele politice nu au fost în măsură să facă progrese semnificative de peste trei ani pentru a pune în aplicare” verdictul Curţii Europene a Drepturilor Omului /CEDO/ în legătură cu acest caz, a declarat Füle presei.

Sesizată de liderii comunităţii romilor şi evreilor din Bosnia, Dervo Sejdic şi Jakob Finci, contestând imposibilitatea de a fi aleşi la unele nivele de putere în ţara lor, CEDO a considerat în 2009 că cele două comunităţi sunt discriminate de Constituţia bosniacă.

„Fără un acord /pentru modificarea Constituţiei/, calea europeană a Bosniei-Herţegovinei va fi îngheţată”, a spus comisarul.

Sistemul instituţional local, instituit în 1995 prin acordul de pace de la Dayton /Statele Unite/, care a pus capăt conflictului intercomunitar din 1991-95, rezervă cetăţenilor proveniţi din „popoarele constituante” – sârb, croat şi musulman – accesul la camera superioară a parlamentului şi la preşedinţia tripartită a statului, aminteşte AFP.

Această discriminare afectează egal toate celelalte minorităţi din ţară, precum şi pe cetăţenii care refuză să fie incluşi în una din cele trei comunităţi etnice.

Revizuirea Constituţiei este ultima condiţie impusă de Bruxelles Bosniei înainte de a-i permite să solicite statutul de candidat la aderarea la UE.

Dar liderii politici locali nu au reuşit până acum să găsească o formulă pentru a elimina această discriminare.

Bosnia se află acum în urma tuturor celorlalte ţări din Balcani în apropierea ei de UE.

Termenul limită fixat de Bruxelles Bosniei pentru a amenda Constituţia a expirat joi.

Fule a spus că un alt termen suplimentar nu va mai fi stabilit.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.