EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Obama cere Phenianului să renunţe la „atitudinea agresivă”

0

Preşedintele Barack Obama a cerut joi Coreii de Nord să renunţe la „atitudinea agresivă”, dar a dat asigurări că Statele Unite se vor apăra dacă va fi necesar, în timpul unei întâlniri la Casa Albă cu secretarul general al ONU Ban Ki-Moon.

„Suntem amândoi de acord că este timpul pentru Coreea de Nord să pună capăt acestei atitudini agresive pe care a adoptat-o şi să încerce să coboare temperatura”, a declarat Obama după întâlnirea cu Ban în Biroul Oval.

„Nimeni nu vrea să vadă că se produce un conflict în Peninsula Coreea, dar este important pentru Coreea de Nord, la fel ca pentru orice altă ţară din lume, să respecte regulile de bază”, a adăugat preşedintele american, referindu-se la ameninţările aproape zilnice ale regimului nord-coreean la adresa mai ales a Statelor Unite şi Coreii de Sud.

„Vom continua să încercăm să rezolvăm o parte dintre aceste probleme într-un mod diplomatic, chiar dacă, aşa cum i-am indicat secretarului general, Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja cetăţenii şi onora obligaţiile în alianţele din regiune”, a subliniat Obama.

La rândul său, Ban s-a declarat „profund preocupat de tensiunile din Peninsula Coreea” şi a chemat „ţările vecine, dintre care China, care ar putea avea o influenţă asupra Coreii Nord, să-şi exercite influenţa pentru ca această situaţie să fie rezolvată paşnic”.

Ban, un sud-coreean, a salutat de asemenea „răspunsul măsurat” al autorităţilor americane la declaraţiile şi acţiunile întreprinse de regimul nord-coreean, precum şi solidaritatea Washingtonului cu Seulul.

Coreea de Nord, care şi-a multiplicat declaraţiile marţiale în ultimele luni, a desfăşurat pe coasta sa de est două rachete Musudan cu o rază de acţiune teoretică de 4.000 km dar care nu au fost testate niciodată.

Eventuala lor lansare ar putea avea loc în jurul datei de 15 aprilie sau să coincidă cu vizita la Seul, programată vineri, a secretarului de stat american John Kerry şi a secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen, notează AFP(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.