Ponta: Restituirile în natură se vor face către proprietari şi urmaşi, cesionarii nu mai primesc în natură nimic

Statul român nu va mai face restituiri în natură către cesionari, ci doar către foştii proprietari ai imobilelor naţionalizate şi urmaşii acestora, a declarat vineri premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

„Vreau să precizez foarte clar că prin legea pe care o promovăm nu se mai restituie în natură niciunui cesionar. Restituirile în natură se fac doar către proprietari şi urmaşii proprietarilor. Cesionarii nu au dreptul să mai primească în natură nimic”, a spus Victor Ponta.

El a subliniat că în cazul anumitor imobile – şcoli, grădiniţe, spitale – care vor fi restituite doar proprietarilor, nu cesionarilor, reprezentanţii CEDO au fost de acord că poate fi impusă păstrarea destinaţiei acestor clădiri pe o perioadă de zece ani de acum încolo.

„Pentru Ministerul Educaţiei, pentru Ministerul Sănătăţii, imediat după aprobarea acestei legi, trebuie gândită o strategie prin care în următorii zece ani să asigurăm situaţia eventualelor şcoli sau spitale, care după zece ani pot totuşi să-şi schimbe destinaţia”, a punctat premierul.

Ponta a adăugat că parcurile şi spaţiile verzi vor fi total exceptate de la restituire.

„Nu vom mai avea situaţii ca cele pe care le ştiţi foarte bine, şi din Bucureşti, şi din alte zone. Pentru spaţii verzi şi parcuri se pot oferi doar măsuri compensatorii, şi nu restituire în natură. În natură se va restitui tot ceea ce este disponibil în acest moment. În plus, vom suplimenta capacitatea de restituire prin preluarea terenurilor disponibile aflate încă în fondurile publice, la ministere”, a afirmat premierul.

În privinţa institutelor de cercetare, el a precizat că nu mai pot fi restituite terenuri decât în momentul în care Guvernul aprobă prin hotărâre utilizarea efectivă a terenurilor respective pentru activitate de cercetare.

„Vreau să fac o precizare foarte clară referitoare la institutele de cercetare: la acestea nu mai pot fi restituite terenuri decât în momentul în care Guvernul aprobă prin hotărâre de guvern că acel teren nu mai este folosit efectiv pentru activitate de cercetare”, a explicat el.

Guvernul îşi va angaja miercuri răspunderea în faţa Parlamentului pentru legea privind restituirea proprietăţilor naţionalizate în perioada comunistă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.