Rusia va investi 40 miliarde de euro în explorarea spaţială până în 2020

Rusia va investi 1.600 miliarde de ruble (39,6 miliarde de euro) în programele sale spaţiale până în 2020, a anunţat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, făcând din acest domeniu o prioritate pentru ţară, relatează AFP şi RIA Novosti.

‘Între 2013 şi 2020, aproximativ 1.600 miliarde de ruble vor fi alocate programelor spaţiale’, a afirmat Putin, în cadrul unei vizite la situl unde se construieşte cosmodromul Vostocinîi, în Extremul Orient rus, cu ocazia Zilei internaţionale a aviaţiei şi cosmonauticii, marcată la 12 aprilie în întreaga lume şi mai cu seamă în Rusia, care în epoca URSS a fost prima ţară care a trimis un om în spaţiu.

În anul 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a realizat primul zbor al omului în spaţiu, cu o durată de 108 minute. De atunci, mai mult de 500 de astronauţi din peste 40 de ţări ale lumii au efectuat zboruri spaţiale de lungă durată, iar unii chiar au ieşit în spaţiu deschis.

‘Dezvoltarea potenţialului nostru /spaţial/ va fi pe viitor una din priorităţile politicii de stat’, a asigurat preşedintele rus, aflat în vizită la cosmodromul Vostocinîi din regiunea Amur, de unde a avut o videoconferinţă cu astronauţii care se află în prezent pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi i-a felicitat cu sărbătoarea profesională.

Abordând o serie de probleme din domeniul dezvoltării spaţiale, Putin şi-a exprimat speranţa ca noul cosmodrom Vostocinîi din Amur să fie utilizat pe viitor de agenţiile spaţiale ale UE şi SUA. ‘Sper foarte mult ca acesta să fie utilizat nu doar de specialiştii noştri, ci şi de colegi ai noştri din SUA şi UE, precum şi din alte ţări. Planificăm să efectuăm de aici lansări de rachete; intenţionăm să ne ocupăm pe viitor cu explorarea în profunzime a spaţiului. Aici este o platformă foarte bună pentru acest lucru’, a declarat Putin, citat de RIA Novosti.

Primele lansări de pe Vostocinîi sunt programate pentru 2015, iar din 2018 ar urma să înceapă lansările spaţiale cu echipaj uman, a mai spus Putin, adăugând că Rusia va închiria încă o perioadă de timp cosmodromul Baikonur din Kazahstan, dar a atras atenţia că acesta a fost construit în perioada sovietică şi este deja uzat moral şi tehnic.

În acelaşi context, şeful statului rus nu a exclus înfiinţarea unui Minister al Spaţiului, Rusia punând un accent major pe rolul său de mare putere în domeniul spaţial, la concurenţă cu SUA şi China.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.