EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Vasilescu (BNR): Sistemul financiar din Cipru întrece de nouă ori PIB-ul ţării

0

Sistemul financiar din Cipru întrece de nouă ori produsul intern brut al ţării, a declarat, joi seară, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), la un post privat de televiziune.

„Foarte multe cărţi bune sau foarte bune scriu că este bine la un moment dat să vină într-o ţară fluxuri de bani dar ele trebuie să fie ca o ploaie bună. Dacă ploaia se transformă în inundaţie atunci este foarte grav. Prin ’95 sau ’94 noi în România am fost foarte miraţi, la noi era criză de bani, aşteptam de peste tot de unde s-ar putea să vină bani şi nu veneau. Fondul Monetar era singura sursă în acel an pentru ţara noastră şi am fost foarte miraţi când am citit în agenţiile de presă că Guvernatorul Băncii Cehiei a apărut la televizor într-o seară şi a spus că au ieşit 500 milioane de dolari din ţară şi că este foarte bine.

Pentru noi a fost un şoc. Cum e foarte bine? Era foarte bine pentru că se adunaseră bani mai mulţi decât putea Cehia să înghită şi în aceste condiţii când au plecat 500 milioane de dolari a fost bine. Aceste lecţii ale istoriei s-au adeverit acum în Cipru. Cipru este o ţară mică, cu o populaţie mică, un PIB de asemenea mic, cu un sistem financiar enorm. Practic sistemul financiar întrece de nouă ori PIB-ul ţării. Deci au un sistem financiar cu 870% mai mare decât PIB-ul, cu tranzacţii foarte multe şi cu fluxuri de bani care au inundat Ciprul în sensul că tot adunându-se într-o ţară mică au văzut că la un moment dat nu mai au unde să le plaseze”, a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, în aceste condiţii au început să caute canale de plasamente în afara ţării.

„Au găsit în Grecia foarte multe guri gata să absoarbă bani, s-au dus bani acolo, în special în titluri de stat greceşti şi, la un moment dat, acolo s-a produs un blocaj, pentru că peste tot în lume unde sunt astăzi titluri de stat greceşti, cumpărate în bănci, sunt şi probleme. S-a creat o mare problemă în Cipru prin sugrumarea canalelor de circulaţie a banilor. S-a spus atunci că Cipru intră în faliment. Este o exagerare. Astăzi e greu să crezi că o ţară poate să intre în faliment, de altfel nici nu se poate. Era vorba, însă, de încetare de plăţi”, a mai afirmat oficialul BNR.

Acesta a mai spus că, în condiţiile în care economia este slabă şi nu aduce taxe la buget, statul nu poate ajuta băncile cu bani.

„Economia fiind slabă nu aduce taxe la buget. Neaducând taxe la buget, acesta este sărac şi nu are de unde să strângă bani ca să ajute băncile aşa cum s-a întâmplat în occident”, a mai spus Adrian Vasilescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.