Barack Obama a câştigat 600.000 de dolari în 2012 şi a plătit impozite de 18,4%

Barack Obama a declarat la fisc 600.000 de dolari venituri pe anul 2012 şi a plătit impozite de 18,4%, a anunţat vineri Casa Albă, reamintind că preşedintele american susţine principiul unui impozit de 30% pentru cele mai bogate familii, informează AFP.

 Din venitul de 608.611 dolari declaraţi de Obama şi soţia sa, Michelle, două treimi provin din salariul de preşedinte al SUA, stabilit prin lege în jurul sumei de 400.000 de dolari anual, iar restul din drepturile de autor încasate de acesta pentru cărţile sale.

Citeste si:  De la 1 mai, folosirea cardului de sănătate devine obligatorie

Este vorba despre o diminuare a veniturilor în comparaţie cu 2011, când cuplul prezidenţial a anunţat venituri de aproximativ 800.000 de dolari.

Familia Obama a plătit, de asemenea, un impozit de 30.000 de dolari în statul Illinois, unde deţin în continuare o casă, iar suma de 150.000 de dolari, un sfert din venituri, a fost donată anul trecut pentru opere de caritate, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului american, Jay Carney.

El a atras atenţia asupra cotei federale de impozitare a familiei Obama, de 18,4%, şi a ţinut să sublinieze că preşedintele ţării, după cum a reamintit miercuri în propunerea sa de buget federal pentru anul fiscal 2014, susţine ideea unui impozit de 30% pentru familiile care declară venituri anuale mai mari de 250.000 de dolari.

Citeste si:  Interpretarea contemporană a valorilor fundamentale americane, în centrul luptei electorale din SUA

Cunoscută sub numele de ‘Regula Buffet’, după numele miliardarului american Warren Buffett care a propus-o, această recomandare a fost respinsă în 2011 de Congres, aflat parţial în mâinile adversarilor republicani ai preşedintelui.

‘Dacă propunerile fiscale avansate de preşedinte ar fi aplicate, el ar plăti impozite mai mari, reducând în acelaşi timp impozitele pentru clasa mijlocie şi cei care încearcă să ajungă la acest nivel’, a menţionat Carney.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi soţia acestuia, Jill, care spre deosebire de Michelle Obama exercită o profesie remunerată (profesor universitar), au declarat venituri de 385.072 de dolari şi au plătit impozite federale în valoare de 87.851 dolari, potrivit anunţului făcut de Casa Albă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close