Digurile din Insula Mare a Brăilei au fost supraînălţate cu 25.000 de metri cubi de pământ

Digurile din Insula Mare a Brăilei (IMB) au fost supraînălţate cu 25.000 de metri cubi de pământ, pentru a preveni efectele unor inundaţii în cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, în cazul în care Dunărea ar depăşi lucrările de îndiguire, după cum a declarat vineri directorul SC TCE Trei Brazi, arendaşul IMB, Lucian Buzdugan.

Potrivit directorului SC TCE Trei Brazi, lucrările de supraînălţare a digurilor au început în urmă cu o lună de zile şi s-a acţionat cu 50 de tractoare cu 50 de remorci, şapte buldoexcavatoare, patru gredere, două screpere, special cumpărate pentru această operaţiune, şi cu 400 de oameni, care au realizat manual sau mecanic această acţiune.

‘De o lună de zile ne pregătim pentru situaţia aceasta, pe care o prefiguram. Am acţionat cu 50 de tractoare cu 50 de remorci, cu care am transportat până acum în jur de 25.000 de metri cubi de pământ. Cu acest pământ am creat o banchetă pe dig, care să asigure o protecţie în zonele cu probleme de minim 30 de centimetri faţă de nivelul care a fost în 2010. Am achiziţionat şi două screpere performante, cu care supraînălţăm digurile, operaţie mult mai facilă, dar care ne-a costat foarte mult’, a declarat Buzdugan.

Directorul SC TCE Trei Brazi a mai spus că lucrările de supraînălţare a digurilor din IMB nu se vor opri aici, pentru că pericolul inundaţiilor nu a trecut încă şi că, deşi eforturile sunt foarte mari, consideră că societatea care are în arendă terenul din IMB şi-a făcut doar datoria.

‘Nu ne oprim, pentru că pericolul nu a trecut, chiar dacă Dunărea staţionează. Eu socotesc că Dunărea nu şi-a spus ultimul cuvânt. Eforturile sunt foarte mari, dar noi socotim că ne facem datoria. Nu ajutăm pe nimeni, avem grijă de munca noastră. Avem grijă de cei 6.000 de oameni din Insulă şi de bunurile care sunt aici, care sunt incomensurabile ca valoare’, a completat Buzdugan.

Legat de lucrările de supraînălţare a digurile pe care SC TCE Trei Brazi le-a făcut în IMB, prefectul de Brăila, Mihaela Marcu, a declarat că personal a fost să vadă lucrările şi că acum nu mai are nicio emoţie cu digurile din Insula Mare.

‘Pentru digurile din Insula Mare nu mai am absolut nicio emoţie. Sunt nişte eforturi financiare mari făcute de SC TCE Trei Brazi, pe care SGA nu ar fi putut să le facă. Sunt dune de pământ din 30 în 30 de metri, pe tot ce înseamnă dig în Insula Mare a Brăilei’, a declarat Marcu.

SC TCE 3 Brazi are în exploatare, în baza unui contract de arendă încheiat pe 20 de ani cu Agenţia Domeniilor Statului, 70.000 de hectare de teren agricol în IMB, din care 55.682 de hectare de teren arabil.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.