Exporturile României au crescut cu peste 50% în Algeria, Arabia Saudită, Thailanda şi Columbia

România a exportat cu peste 50% mai mult în Algeria, Arabia Saudită, Thailanda şi Columbia, în primele două luni ale anului 2013, perioadă în care exporturile către Norvegia au crescut cu 136,5%, potrivit unui comunicat transmis vineri de Ministerul Economiei.

De asemenea, conform datelor estimative la 28 februarie 2013, exporturile româneşti au înregistrat creşteri în SUA, cu 6,9 % (componente auto, îngrăşăminte produse chimice), în Brazilia, cu peste 36% (autoturisme şi componente auto, material rulant, echipament petrolier), în Mexic, cu peste 60% (anvelope, covoare, produse siderurgice diverse, instrumente optice, accesorii auto). Exporturile României din primele două luni ale acestui an au crescut, totodată, către Federaţia Rusă, cu 42,8%, Ucraina – peste 10%, Turcia – 27,4%.

‘Situaţia exportului de mărfuri româneşti reflectă, încă din primele luni ale anului, posibilităţile de creştere pentru anul 2013, existând un potenţial real de valorificare a acordurilor de parteneriat strategic cu Turcia şi SUA, respectiv parteneriatul privilegiat cu China, care vor permite deschiderea exporturilor Românie către firmele din aceste ţări într-un ritm accelerat’, este menţionat în comunicatul Ministerului Economiei.

Structura exporturilor prezintă o îmbunătăţire constantă, ponderea produselor industriei constructoare de maşini şi echipamente de transport fiind de 42,4%. Din totalul exporturilor româneşti, 76,4% reprezintă produsele manufacturate. Orientarea geografică se menţine spre ţările Uniunii Europene, 70,7% din totalul exporturilor îndreptându-se către aceste state.

Principalele produse care constituie baza exporturilor româneşti sunt părţile şi componentele pentru autovehicule (9,7% din exporturile româneşti, cu o creştere de 35,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012), fire, cabluri, conductori electrici izolaţi (1,4% din exporturile româneşti, cu o creştere de 4,15% faţă de aceeaşi perioadă din 2012), autoturisme şi alte autovehicule (6,5% din exporturile româneşti, cu o creştere de 52,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2012).

Exporturile României au crescut, în primele două luni ale anului 2013, cu 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Trendul crescător a fost continuat şi la nivelul lunii februarie faţă de luna ianuarie a anului 2013, procentul de creştere înregistrat fiind de 4,6%.

Pe parcursul primelor două luni din 2013, exporturile în ţările membre UE au înregistrat o creştere de 3,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce exporturile în zona extra comunitară şi-au menţinut trendul de creştere ca şi în anul 2012, în această perioadă înregistrând 20,6%.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, exporturile FOB ale României după primele două luni ale anului 2013 au fost de 7,574 miliarde euro. Importurile au înregistrat o creştere de 1,3% în perioada ianuarie – februarie 2013 faţă de perioada similară a anului 2012, cifrându-se la 8,083 miliarde euro. Comparativ cu luna precedentă, importurile pe luna februarie au crescut cu 2%. Deficitul comercial după primele două luni ale anului 2013 este de 508,4 milioane euro, mai mic cu 461,1 milioane euro decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2012.

Importurile României continuă să fie alcătuite, pe de o parte, din bunuri de investiţii sau produse industriale de completare pentru industria românească (64%) şi, pe de altă parte, din energie (9,5%) şi materii prime şi materiale (3,6%). Produsele agro-alimentare au reprezentat 7,7% din importuri, comparativ cu 6% din exporturi. Orientarea geografică se menţine spre ţările Uniunii Europene, 75,5% dintre importuri venind din aceste state.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.