Riscul de producere a inundaţiilor în România va fi redus cu 7% în 11 bazine hidrografice

0

Riscul de producere a inundaţiilor în România va fi diminuat cu 7% în 11 bazine hidrografice, prin implementarea proiectului de 54 milioane euro aprobat, vineri, de Comisia Europeană, informează Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Beneficiarul proiectului este Administraţia Naţională ‘Apele Române’, iar proiectul se numeşte ‘Watman – Sistem informatic pentru managementul integrat al apei – Faza I’, investiţia totală fiind de 63 milioane de euro. Investiţia va fi finanţată în cadrul Fondului de Coeziune, iar partea de cofinanţare va fi asigurată de beneficiar.

Proiectul contribuie la îndeplinirea obiectivelor POS Mediu, axa prioritară 5 ‘Dezvoltarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc’ – domeniul major de intervenţie 1 ‘Protecţia împotriva inundaţiilor prin dezvoltarea unui management durabil al inundaţiilor, în zonele cele mai vulnerabile’ din cele 11 bazine hidrografice – Someş-Tisa, Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa, Siret, Prut-Bârlad şi Dobrogea-Litoral.

Lucrările, echipamentele şi dotările propuse a fi realizate şi achiziţionate conduc la stabilirea unei baze adecvate de infrastructură la nivel naţional pentru prevenirea inundaţiilor şi atenuarea consecinţelor distructive ale acestora.

Proiectul presupune modernizarea echipamentelor de prevenire a inundaţiilor şi riscurilor asociate, reducerea efectelor inundaţiilor, inclusiv a poluării, optimizarea securităţii şi eficienţei infrastructurii deja existente şi capacităţii Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ de a reacţiona în mod adecvat în cazul unei inundaţii.

Îmbunătăţirea echipamentelor de măsură şi monitorizare este, de asemenea, prevăzută, inclusiv echiparea staţiilor de pompare cu echipamente şi programe IT, precum şi crearea unor centre de coordonare şi reacţie rapidă în cazul inundaţiilor.

Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populaţiei (aproximativ 1,5 milioane de locuitori vor beneficia de protecţie împotriva inundaţiilor în zonele de intervenţie).

Comisia Europeană (CE) a aprobat o investiţie de 54 de milioane de euro din Fondul de Coeziune pentru un proiect de prevenire a inundaţiilor în România şi pentru dezvoltarea unui sistem de combatere a efectelor acestora, cum ar fi poluarea, informa, vineri, un comunicat al CE dat publicităţii la Bruxelles.

‘Acesta este un exemplu concret pentru modul în care investiţiile regionale contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor români. Creşterea nivelului de securitate va aduce şi beneficii economice, pentru că firmele şi potenţialii investitori vor şti că sunt mai bine protejaţi împotriva pagubelor produse de inundaţii’, a declarat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, citat în comunicat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.