UE pierde anual 1 trilion de euro din cauza evaziunii fiscale

Evaziunea fiscală provoacă pierderi de 1 trilion de euro în Uniunea Europeană în fiecare an, a afirmat vineri preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, odată cu anunţarea includerii acestei teme pe agenda viitorului summit european programat la 22 mai, transmite Reuters.

Această cifră uriaşă este echivalentul întregii producţii economice anuale a Spaniei şi depăşeşte cu mult totalul planurilor de salvare, în valoare de circa 400 de miliarde de euro, destinate Greciei, Irlandei, Portugaliei şi Ciprului în anii ce urmează.

‘Am decis să includ evaziunea fiscală pe agenda viitorului’ Consiliu European. ‘Este nevoie de fructificarea elanului politic actual’, a declarat Van Rompuy pe contul său de Twitter. ‘Evaziunea fiscală este incorectă pentru cetăţenii care lucrează din greu şi îşi plătesc taxele – dar cărora le este greu să fie competitivi din cauza celor care nu plătesc’, a explicat oficialul.

Şeful Consiliului European a subliniat că aproximativ un trilion de euro se pierd în fiecare an în UE din cauza evaziunii fiscale şi a eludării fiscului.

‘Ca să vă faceţi o idee, un trilion de euro înseamnă cam întreg PIB-ul Spaniei, adică a cincea cea mai importantă economie din Uniunea Europeană’, a punctat el în mesajul transmis pe internet.

‘Este cam cât întregul buget al UE pe viitorii şapte ani. Şi este de o sută de ori mai mult decât împrumutul aprobat recent pentru Cipru’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.